Učitelj

224 Стеван Стевановић

преписује чланак из читанке, Ш разред испитује потврдне реченице из дотичног чланка из читанке, а четврти разред исписује заједничке именице из чланка који је њима задат. Другога часа опет ради са П разредом, а остали се запосле на други начин итд. Да би разреди учествовали што више активно, промена рада врши се чешће. Сваки мора учествовати активно свако пре и свако по подне ма и најмање времена.

Из неких наставних предмета у два разреда итоу Тип иу Ши УМ може се обрађивати истовремено једно исто градиво, као што је код л. писања, цртања, певања, дечјих игара и гимнастике и ручног рада у колико је он наставни предмет. Исто тако може се у Ши ТУ раз. обрађивати исто градиво из познавања природе, пољопривредних поука и поука о човеку. Могли би се још и други предмети тако комбиновати за по два разреда, као што је наука о вери и моралу, земљопис, историја, али би се за то увек морало тражити надлежно одобрење, пошто за такве случајве код нас још не постоји званично одобрење, нити нарочити наставни планови и програми. Ну оно, нашто наставник овакве школе има несумњиво право, то је, да градиво скраћује држећи се увек програма и да се не упушта у ситнице у које наставник подељене школе може и треба да улази. Не сме се губити из вида, да и у овим школама наставни рад мора бити методом правилан и да је квалитет рада у основној школи увек нешто најважније.

Врме се у оваквим школама мора искоришћавати што рационалније. Пошто се ту непрестано има посла са писменим радом, то материјал за рад мора бити при руци увек. Ученици никад не смеју доћи без свезака за писање, а мастило мора бити у школи увек. Припреме око тога не смеју да одузимају много времена.

Време наставног рада мора се подешавати што је више могуће према томе кад су деца способна за који предмет. Новија испитивања су утврдила, да је први час за лакше предмете, јер су деца долазећи од кућа расејана и неприбрана за теже предмете. Други час је за најтеже предмете, а трећи опет за нешто лакше. За после подне остављају се опет лакши предмети.

По данашњем наставном плану, који је, до душе, прављен за други наставни програм, али је остао у важности и за садашњи програм, певање и гимнастика са дечјим играма изводе се, два пута недељно заједно по један час, што значи два пута по пола часа сваки, те је тако означено и у распореду. То је изводљиво, јер су дечје игре и дечје гимнастичке вежбе скоро увек праћене песмом. Сем тога лакше дечје игре могу се изводити и за време одмора између другог и трећег часа, а певати се може и за време спремања за полазак кући.