Učitelj

Мала таблица множења 227

да ми кажу разлику између ствари, (које употребљавамо, служимо се њима) њихових слика (које се гледају) и речи (које се не виде него само чују). Неколико ученика понове па затим:

5 Цртање у три групе:

а) група црта сто 6) група црта столицу в) група црта орман. Круна Алексић ученица ТМа разр. Жен. учит. шк.

Мала таблица множења

Због своје особите важности у животу једнога човека, мала таблица множења мора се обрадити тако, да свесно буде научена. Само тако ће нам моћи послужити у свима приликама где се она употребљава. А она је потребна, скоро без изузетка, у свима рачунским операцијама.

Уз малу т. множења обрађује се упоредо и садржавање, које је једна врста припреме за дељење.

Обрада њена врши се по ступњевима, најпре до 42, па до 56 и даље до 100. Радиће се увек на стварним задацима, јер стварност оставља јачи утисак на дечји мозак, и при том интересовање је увек на потребној висини.

Пре него се пређе на обраду м. табл. множења избере се стварна област из које ће се задаци узимати. На пример: куповина и продаја пилића, кокошију, оваца и коза.

Примери

1 Задатак. Једна овца вреди осам банака; колико ће се примити за три овце Решење: Кад једна овца вреди 8 банака, три овце ће вредети на три места по 8 банака. Све се ово на рачунаљци уочава, на табли се графички преставља помоћу кружића, да се најзад испишу три осмице цифрама. Сад настаје израчунаавње: Зи 8 =– би 8 —24: 8 х г= 16би8 = 24; 8 Х 3==24. После овога долазе питања: Колико осмица има у 162 А у 24» — Зашто (8Х 216; 8 Х 324). Шта је осмица од 162 Шта је осмица од 24» — Зашто»

За умножавање осмице наставља се рад на истом примеру. Према томе задатак ће гласити: Колико ће вредети четири овце» Решавање, претстављање и израчунавање као и у. претходном примеру. Неће изостати ни ова питања: колико је осмица у 32, 40, 16, 242 Зашто» Шта је осмица од 16, 24, 32, 40» — Заштор

Поступак за осмицу истоветан је и за све остале бројеве мале таблице множења.

155