Učitelj

226 Круна Алексић

а) Посматрање и разговор о грађи.

6) Посматрање и разговор о облику.

в) Посматрање и разговор о употреби.

Пошто са овим свршим прелазим на питања: Да ли се ове ствари хране, крећу, растуг Ко прави све ове ствари» (Увек водим рачуна о дисциплини у разреду тј. да сва деца учествују и појединачно одговарају). Тако доводим децу до сазнања битне ознаке ствари, да су оне мртве и да су их људи направили, 2 Разликовање (мртвих од живих бића)

а) Кад деца сазнају да су ствари мртве, показаћу им једну биљчицу и питати да ли она живи, храни ли се, расте ли, и најзад да ли и њу човек прави као ствари. После овог питања ако видим забуну код деце, објаснићу им да биљке саме постаЈу јер су живе, а човек може да направи ствари које су мртве. Онда их питам да ли се биљке крећу. Можда ћу добити одговор да се крећу, али ја ћу примерима доказати деци да су живе, али да се не крећу. Постављам таква питања да ми деца сама могу казати разлику између мртвих ствари и живих бића (биљака). Тражим да ми деца понове разлику између ствари и биљака.

б) Кад ми понове прелазим на животиње питањем: Да ли још нешто живи поред биљакаг Хране ли се животиње, расту ли, и најзад крећу ли се, да ми деца одмах после одговора сазнају разлику између биљака и животиња. Тражим да то понове.

3 Ствар и њена слика

а) Пошто сам претходно упознала децу са столицом, као једној ствари, коју су могли узимати у руке и померити тј. употребити, нацртам им ту столицу на табли. Сад питам децу да ли је и ово столица, да ли је можемо употребити као праву столицур Ако се деси да неко дете одговори да може, једноставно изведем то дете и кажем му да седне на столицу коју сам нацртала, па потом му кажем да седне на праву столицу. Самим тим навешћу децу до разлике између праве столице и њене слике. Пошто ми неколико ученика понове, исто тако поступам са орманом.

4 Ствар, слика, реч

а) По могућству склоним столицу и њену слику, па изговорим реч столица. Питам децу шта је то кад ја кажем столица. Многи ће можда рећи то је она права столица. Покушаћу да их наведем, да ми сами кажу, да је то само реч, али ако видим да деца не могу одговорити, онда им ја кажем да је то само реч тј. само име за столицу. После тога тражим од деце