Učitelj

Нове књиге И ЛИСТОВИ 237

У овој књизи писац је обухватио све наставне предмете: почетно читање и писање, све рачунске радње, основе геометрије, историју и географију, природне науке, грађанске поуке, гимнастику, цртање, ручни рад итд. Цела је књига обогаћена великим бројем илустрација, у којима се графички претстављају поједине рачунске радње, опити итд.

Овим кратким приказом скрећемо пажњу учитеља на ову ваљану књигу, која је, по препоруци Главног просветног савета препоручена од стране Министарства просвете за школске

књижнице. М. 6.

Б) Нове књиге и листови

Лингвистичко друштво: Наш језик. Месечни часопис: Година П, свеска 3 Београд. Годишња претплата 30 дин.

Драг. Н. Ивановић: Фактори у васпитању. Дечије игре, бајке и цртање. Београд. Издање књижаре Томе Јовановића и Вујића. Цена 5 дин.

Игра је за децу исто тако важна као и рад за одрасле, јер је средство и начин њиховог развића. Цео живот дечји проткан је игром и она осећају потребу за њом као и свилена буба за лишћем. Дете због игре заборавља на своје најпрече потребе и оставља на страну све, па чак и јело и пиће. Стога је мгра за децу у прво доба врло важна и тако рећи средство, којим се дете припрема за живот. Зато се и та епоха душевног развоја назива доба игре, и она је карактеристична не само за дете већ и за сисаре.

Људи прошлости, када им здрав разум није могао да пружи одговара на многа питања, тражили су уточишта у бајкама. Анатол Франс о њима вели: „Уобразиља са својим лажима сеје сву лепоту и сву врлину у свету. Човек је велики само њој захваљујући. О, мајке, не бојте се да ће вам она упропастити вашу децу; она ће их напротив чувати од вулгарних погрешака и лаких заблуда“.

Цртање је слично говору и физиономији, начин изражавања идеја или језик дечје душ.е У почетку цивилизације оно је почњало пре писања, јер је писање у прво доба било тако рећи конвенционално и схематичко цртање.

Овом књигом г. Ивановић је успео, да сва та три фактора у васпитању довољно истакне и нагласи. Ми мислимо да је овај његов рад задовољио.

Јозћр Вшогас: Пот 1 ЗКоја. Мјезесик ха ргорагапди х7ајеАсе дота 1 Чкоје. Љастеђ. Вгој 2. Содбпја ргефрјаја 35 дп.