Učitelj

Од невоље до узора 575-

решавањем математичких проблема и извођењем хемијских формула. Може се настава организовати по свима принципима далтонског плана, тиме се ситуација неће изменити. И у радној школи, баш као и сада, биће вредних и лењих, бистрих и тупих, богатих и сиромашних, пристојних и безобразних, добрих и лоших ученика. Не може школа лиферовати друштву само идеалне личности, па ма како се устројила. Чим изиђе из куће и учионице васпитаник одмах загази пуним кораком у животну вреву, и тамо се формира по законима друштва који се разликују од школских правила. Против тога се не може ништа учинити.

Свему овоме треба додати оне личне моменте, урођене човековој природи, који више или мање редовао коче успех у настави и васпитању. Ти су моменти: природна личност човекова, жудња за уживањем и разонођењем, одвратност према умном напрезању, искушења полних прохтева, грабљивост за материјалним добрима и др.

У далтонској школи допушта се ученику да иде у коју хоће лабораторију и да ради колико хоће, Зар се онда неће дешавати да ученик изабере ону лабораторију где се најмање радиг Њему се пружа прилика да шеткара од једног места до другог, не радећи озбиљно ништа. А кад дође тренутак да положи рачун о свом раду, наћи ће стотину лажи да свој неуспех оправда. Биће свакако могућно и то да се једни предмети, махом они лакши, избирају и уче на рачун других, тежих. Далтоновци очекују и то да ће ђак, који због болести или лености занемари своје задатке, касније удвостручити своју снагу да надокнади пропуштене лекције. Али то није нимало вероватно. Било би несхватљиво да се ученик бакће око сувопарних научних ставова кад може лепо свршити школу и без њих.

Далтонска настава могла би се донекле разумети и одобрити само у том случају, кад би се с времена на време предузела као вежба ученика да извесне згодне лекције сами обраде помоћу књига уз упутство наставника. Она би тада претстављала неку врсту повременог семинарског вежбања ученика у самосталном обрађивању извесних лакших питања из школског програма уз искоришћавање научне литературе. То, истина, не би био далтон-план, али би био прикладан дидактичан план, који би педагогика могла оправдати и образложити. Увођење далтонског метода као јединог начина за учење наставних предмета значило би увођење јавашлука под школски кров. Као наставни метод, далтонплан може наћи присталице међу школским радницима ако. ни због чега другог а оно због комодитета који им пружа,