Učitelj

654 Драгослав Ђорђевић

Вишу педагошку школу оваку каква је треба укинути, а место ње створити вишу учитељску школу или педагошку академију али на сасвим другој основи и сасвим другим циљем.

Главни просветни савет

Главни просветни савет треба реформисати, док се коначно не реши питање уџбеника. Законом треба забранити по принципу инкомпатибилитета да чланови Главног просветног савета могу бити писци школских уџбеника. Међутим сада су, 55 мало сви чланови Главног просветног савета писци уџ-

еника.

Питање уџбеника

О потреби изједначења уџбеника говорило се а и писало код нас можда више него и о којем школском питању. Ономе што је о том већ речено и написано више се нема шта додати. Више и не треба ништа додати, јер је то питање већ решено једним добрим законом о уџбеницима који је донет за време Министровања господина Боже Максимовића. Тај Закон треба. само извршити и ствар би била у реду.

Треба Законе извршити, али како»

Ја тврдим да се то питање још дуго неће моћи решити. Али зашто» Узрока има више, али ја их овде нећу излагати. Хоћу само једно да нагласим. Кад је реч о уџбеницима државног издања бркају се појмови. Многи мисле, да државно издање значи уџбенике, који су штампани у државној штампарији, и како државне штампарије моментално не би биле у стању да толику масу књига штампају, тврди се да и због тога. треба одложити штампање уџбеника у државном издању. Међутим, држава може своја издања за извесно време штампати. у приватним штампаријама као што то раде приватни људи.

Напомињем још толико, да штампање уџбеника у државном издању значи један комплициран индустријско трговачки: посао који ће ангажовати стотине милиона динара и да тај огромни посао треба организовати на сасвим пословној основи. и на начин како се ти велики послови врше и у приватним предузећима. Зато поред чисто педагошке стране овога огромног посла треба благовремено свршити и припремне послове ове: друге индустријско-трговачке природе.

Редукција наставника

Уверен сам да до редукције наставника неће доћи. До ње и не сме доћи. Редукција се може вршити само тамо где има сувишног особља или где се извесни послови могу са мало више уложеног труда свршити и са мањим бројем особља.