Učitelj

Резтет! зазћау! и: озпоупој 5кон 673

Одатле се јасно разбира да се урођене способности јављају сталним редом који се не да обрнути. Значи да се оне развијају не само једна иза друге, већ и на основи друге.

Сад нам је јасно зашто се сви организми нису развијали једнако. Није било једнакога спољашњега деловања на њих. Зато исте биљке у различитим висинама а и у различитој клими различито успевају. Зашто може у исто доба бити различитога развитка, томе нас уче такође примитивна племена људска, која су још и данас на најнижем ступњу културе. Одељени од културнога света нису имали спољашње побуде која би их кренула из њихова мртвила. Шта данас на пр. држи науку на толикој висини Понајвише научни конгреси, на којима се састају учени људи са свију страна света, и један другоме саопштавају своје проналаске. И тако деловањем једних на друге богате се у исти мах сви заједно. А у другу руку како се слабо помичу напред они учењаци који се заријуу своју собу, мислећи да су позобали сву мудрост света и да им нико други није потребан.

Па ипак сваки од нас стоји у свету као засебно биће, коме ниједно друго на читавом шару земљину није једнако. Уопште у органском свету нема једнакости, већ само сличности. Код човека се то лако да разабрати, чим се сетимо да у његовим ћелијама има по 48 хромоома, па тако и уз оплођеном јајету материну. Према ранијим случајевима где се радило о копулацији гамета различитих у 2 или 3 особине, видели смо да има 2% или 2" различитих пермутација. У човека ће их бити 238 = 281,474,976,710,656. Толико би деце морао имати један брачни пар, а да ни двоје од њих не буде једнако.

Загреб Д-р Дане Трбојевић

Раатеп! зазјам и озпоупој зКкон

Мома акНупа 5која зуојип доказлта Кој! зе Тете је па 2акопита екзрептепајпе редасогје ођопа је тпоре габђјиде икотепјепе и Чозадазијој Зкој5кој ргакз!. Одејо зе да тегод ис!аејјехог тада и Зкон таје и тпоро сети 2азпоуап па „зргаупшт грипа рта гаф! сера 1 добует гегинан пе гадомојјаџајц. Такау

је чисај 1 ц рогједи раатешћ зазјауа и озпоупој 5КОП. | Ме зтето Казан да Шу. зјага Зкоја тје Фохопо зћуаШ а тпасај ратешћ зазјаџа пордје а зрестјајпо 24 меХђапје и рга~ пот 1 Јерот раатепот 12гаХауапји. Меди т розНопин изрећ аи 1адајека тије згадтегап Конеии епегеје 1 угетепи Које 5:

Учитељ 43