Učitelj

702 Свет. О. Авамовић

па ипак да буду — претпоставке и хипотезе, јер су вештачке творевине, лишене атрибута вечности и непроменљивости, Теорије су „системи“, „модели“ и „табеле“; уопштавање по ознакама и особинама схваћеним кроз разнолике призме и огледала. Пројекти на хартији, замишљања, нејасне визије, наслућивања.... Принципи су, рекао бих, антитеза свему напред. Принципи: су живи, скривени у мрачним дубинама ствари и догађаја, дати по себи, непројецирани. Једном откривени (као и они неоткривени) не подлежу више променама и нестајању. Као такви принципи су биолошки појмови у најширем смислу ове речи. Они су прави смисао и судбина ствари.

Теорије су разна гледања, посматрање под разним угловима. Принципи су једно и јасно виђење. Многи гледају а мало их је, који виде...

Свет је живео и може живети — без теорија, али без принципа — не може, јер живот лежи на принципима. Они су крв и сокови.

Не мора човек имати увек сазнање о принципима живота; он их носи и осећа и без тога — по инстинкту, урођено...

5. Теорије описују живот и ствари; принципи — будући у стварима —- стварају, покрећу и развијају живот и они су,

према томе, вечне идеје и закони живота дати од почетка са. важношћу до свршетка, ако, уопште, живот има крај. Теорије. су „уредбе“ и правила која се мењају модно, по променљивом. схватању људи и средине у једном времену.

Принципи су пуна објективизација живе и мртве материје, дати увек у једном тону, квалитету и интензитету.

6.

И ако су принципи ту, од почетка живота, ипак до схватања принципа долази се много теже и касније но до изграђи-. вања теорија. Теорије су стално испитивање, описивање, експериментисање, спекулације, пипање и лутање. Дескриптивна антропологија, зоологија, ботаника, на пример, постале су пре биологије као науке о принципима живота. Поменуте науке и њима сличне — пре Биологије — су прво описивале живот и. природу и из тих описа стварале разнолике теорије, схеме и. системе. Биологија се јавља касније, не само као синтеза поменутих наука, већ и као покушај, да се из живота извуку, сазнаду, принципи и жива начела тј. сазнање како се ствара, на. чему лежи и чиме се одржава живот уопште.

Системи и теорије пом. наука мењали су се и кроз деценије; принципи Биологије, уколико су до данас пронађени, проучени и верифицирани, неће се, свакако, мењати више.