Učitelj

800 Књижевни преглед

Књижевни преглед

„ДЕЦА И РОДИТЕЉИ“ месечни часопис за негу, исхрану и васпитање деце и здравље родитеља. Излази у Београду од 1 маја ове године. Уредници: Д-р Миливој Сарван и Д-р Жика Марковић дечји лекари. Редакциони одбор сачињавају: проф. Д-р Матија Амброжић шеф дечје „Ууниверз. клинике; проф. Д-р Милош Богдановић шеф универз. клинике за женске болести и порођаје; проф. Д-р Димитрије Антић шеф универз. жлинике за унутр. болести; Живојин С. Ђорђевић наставник учитељске школе и уредници. :

„Деца и родитељи“ је први часопис ове врсте који излази у нашој земљи. На западу слични часописи врло су распрострањени и већ имају огромну читалачку публику што значи да погађају интересовање и задовољавају потребе те публике. Верујемо да ће и у нашој средини нови часепис „Деца и родитељи“ брзо стећи своју редовну читалачку публику и тако остварити циљ коме хоће да служи. Судећи по његовом првом броју, часопис тежи да захвати целину породичне бриге о деци, пре свега најмањој а онда и школској. Ту су у сарадњи сједињени лекари и педагози:

стручњаци за телесну негу деце и духовни развој — васпитање.

: Часопис који ће давати родитељима и осталима који се брину о деци основне практичне савете, упуства о телесној и духовној нези детета неопходна је садања потреба наше породице. Ономе који се брине о тајењу и васпитању деце одавно већ није довољно да он има само лепе жеље и намере да у томе послу има успеха. Он треба да о томе још и нешто знаде и има неке умешности. У огромном броју случајева наши редитељи немају готово никаквог знања ни вештине у томе послу. Њих "треба поучити, и часопис који на себе узима ту улогу увек ће бити добро дошао.

Први број часописа. „Деца и родитлељи“, свеска. за мај, садржи ове

чланке: Читаосцима — проф. Д-р М. Амброжић: Рахитис или ентлеска, белест — Д-р Бранко Драгишић: Мало дете и опасности којима је излежено — Д-р Марија Вајс-Гајић; Јединче — Ж, С, Ђорђевић: Љубав и васпитање — Д-р Миодраг Швабић: Хигијена школског детета, у родитељ-

ској кући — Д-р Љубомир Вуловић: ( затвору код деце — Д-р Надежда сгдановић: Хигијена трудноће — проф. Д-р Димитрије Антић: (О артериосклерози — Милена Атанацковић: Највећи капитал једнога народа, јесу деца.

Кратке поуке: | Одојче: Опасност по одојче — Мир и сан Нево дечје рубље. — И Из васпитања: Не треба попуштати — Деца и штедња — Васпитање и развод брака. — 11 За трудне жене: Жена у другом стању и путовање — Трудна жена и затвор — Трудноћа и одлив жрви — Трудна жена и исхрана.

Цена, часописа је 60 дин. тодишње или 30 полутодишње, а, наручује се код Администрације часописа „Деца и родитељи“, Кнеза Милоша, бр. 71 — Београд. Чековни рачун Пошт. штедионице Бр. 56.836.

УРЕДНИК РАДИША М. СТЕФАНОВИЋ управ. Вежб. женске уч, школе

Београд Кр. Наталије бр. 37. Телефон 21-544

ВЛАСНИК претседник Југословенског учитељског удружења ДАМЊАН РАШИЋ управитељ Основне школе „Престолонаследника Петра“, Београд

овеоовосовое еооовововве%

Штампарија „Привредник, Жив. Д. Благојевић, Београд Кнез Михајлова 3 Тел. 21-450.