Učitelj

Хроника,

коју су ушли: претседник Иван Димник; равноправни потпретседници Тодор Димитријевић и Ђорђе Мирков. Чланови извршног одбора: Јосип Пезељ, Светислав Гојковић, Виторија Флере, Милинко Лазић, Јевта Крљевић, Мара Крстоношић, Марко Миловановић, Драгутин Прокић, Светолик Аврамовић; заменици: Живојин Стојановић, Видоје Ђерић, Милан Шапинац, Боривоје Јосимовић, Станиша Коруновић. Чланови надзорног одбора: Драгутин Итл, Бора Павловић, Арсеније Тубић, Витомир Срнић, Светислав Бакић; заменици: Душан Еремић и Властимир Симић.

На седници главног одбора од 20 августа, изабрани су једногласно за уреднике листова, и то за Учитељ Милић Р. Мајсторовић, за Народну просвету Душан М. Прица, за Југословенче Витомир Срнић.

Главни одбор се после скупштине, 21 августа корпоративно претставио Господину Министру, који је врло љубазно саслушао излагања претседника, Ивана Димника, о стварима које интересују учитеље. |

Господин Министар је изразио своје задовољство на мудрој увиђавности учитеља за сложан и конструктиван рад и своју готовост да увек води рачуна о оправданим жељама учитеља, које изразе преко свога Удружења.

После овога главни одбор је учинио званичну посету и г. Душану Јакшићу, начелнику за Основну наставу, који је изјавио да ће без резерве излазити у сусрет оправданим жељама главног одбора. Југословенски национални час. Васпитна и образовна вредност радија постаје у последње време све већа. Југословенске радио станице у Београду, Загребу и Љубљани у вези са Централним пресбироом одлучиле су да почевши од 3 септембра уведу сталан заједнички национални час. У опсег овота часа долазе предавања о разним гранама југословенског националног и државног живота из прошлости и садашњице. Ту ће се на популаран и занимљив начин истицати наше најкрупније националне и државне тековине, подвлачити право значење државног јединства и истицати идеолошне стране појединих покрета, догађаја и личности.

Програм за септембар је овакав:

3 ТХ. — Говор г. шефа. Централног пресбироа о националном часу. Циљеви који се желе постићи Националним

19

часом и шта све има да обухвати Национелни час.

4 1Х. — Јурај Штросмајер и Југословенска идеја. Југословенска идеолотија бискупа Штросмајера, његове везе“ са Србима и рад на остварењу југословенског јединства. Осврт на боравак Штросмајера у Београду.

5 1Х. — Југословени у науци. Наши велики људи у науци и на културном пољу: Руђер Бошковић, Ђурађ Баљиви, — Тесла — Пупин итд.

6 1Х. — Рођендан Њ. В. Престолонаследника Петра.

т 1Х. — Сарадња Срба и Хрвата у току мађарске буне. Бан Јелачић објављује Мађарској рат и прелази Драву. Њетова сарадња са Србима из Војводине. Опште прилике код Орба и Хрвата за време мађарске буне.

8 1Х. — Др. Степан Милетић и национални значај позоришта. Улога, др.Милетића. као реформатора хрватске казалишне уметности. Значај позоришта, у националном животу.

9 1Х. — Јужна Србија. Наши национални споменици и фолклор у Јужној. Србији.

10 ТХ. — Петар Кочић. Његова дела. и његов утицај на буђење и одржавање националне свести.

11 1Х. — Примјери чојства и јунаштва. Црногорци и њихове борбе за, националну слободу и независност са нарочитим обзиром на борбе на Милатовици и Вучјем Долу.

12 1Х. — Шумадија и њена улога У уједињењу Југословена. Шумадија као. средиште националне и државне мисли у ослобођеној Србији. Шумадија и њен рад на јачању националне југословенске свести и њена улога у привођењу

у дело југословенске ослободилачке акције. 18 1Х. — Дан оснивања велике шко-

ле Карађорђева времена у Београду. Значај отварања београдске Велике школе (1808) тзв. Велике школе Карађорђевог времена. Данашњи југословенски Универзитет и виша настава.

14 ТХ. — Пробој Солунског фронта. — Битке на Дудици, Ветернику, Соколу, Добром Пољу и Груништу. Значај пробоја Солунског фронта уопште, а нарочито значај овог догађаја по наше народно уједињење.

15 1Х. — Лепоте наше земље и наш туризам. Кратак опис развоја нашег“ спољњег и унутрашњег туризма. Мишљења странаца о нашој земљи с 0обзиром на. њене природне лепоте.

16 ТХ. — Дан Црвеног крста.