Učitelj

Педагогика Џона Дуја 183

рочито наглашава. Опште методе имају механичку једнобразност, јер се сматра да треба да буду једнаке за све духове. Међутим методе треба да се подешавају према природи васпштаника, јер је извесно да ће сваки васпитаник имати нечега карактеристичног у начину како прилази стварима. Под утицајем схватања и подвојености духа и материје, метода тежи да се сведе на просту и суву рутину, и да иде механичким прописаним путевима. Ништа није убило више угледа педагошкој теорији него веровање да се она састоји у рецептима и узорима по којима треба у настави поступати. Механичка устаљеност је неизбежан корелат сваке теорије која одваја дух од радње.

Хтети наметнути тобож општу и једнобразну методу свакоме, значи неговати код свију просечност, сем код веома даровитих духова. Наука о детету, психологија и познавање социјалне средине допуњују лична сазнања која стекне наставник. Али методе остају лична ствар, управо начин на који се човек приближује проблемима, и нема каталога који би могао исцрпети разноврсност ових начина.

Игра и рад у наставном плану. Значај рада у васпитању.

Жеља да се пође од искуства и способности ученикових, учинила је да се у наставни план уведу као увод у облику активности игра и рад, слични игри и раду деце ван школе. Оне се не употребљавају само као пријатне разоноде. Проучавање духовног живота показала је јасно основну вредност урођених шежњи за испишивањем, руковањем разним алаткама и материјалом, за конструисањем, за изражавањем радосних осећања итд. Кад се употребљавају ова вежбања, дете се цело ангажује, вештачка провалија између живота у школи и ван школе је смањена. Разлози за увођење игре пи акшивнога рада јесу интелекшуалне п. социјалне природе, а не привремене олакшице и тренутне разоноде. Игра и рад одговарају у свима тачкама првом ступњу сазнања.

Читава листа занимања и делатности које су већ прокрчиле пут у школи показују како је богата разноврсност занимања која нам стоје на расположењу. Има радова с хартијом, дрветом, кожом, металима, пређом, иловачом, песком, са алатом и без њега. Употребљени начин рада је развијање, исецање, мерење, ливење, вајање, уобличавање, итд. Шетње, рад у врту, кување, шивење, куцање, стругање, штампање, повезивање књига, сликање, ткање, цртање, певање, драмско претстављање, причање историје, читање и писање, и уз то обиље разноврсних игара и врсте спортова јесу само неки од многих начина занимања.

__Ако се приговори да разнолика занимања у врту, за разбојем, у раду с дрветом, металима, кувању итд., имају само вредност за практичан живот, значи губити из вида њихову битну вредност. Што је већа важност економских чинилаца у сваки-

дашњем животу утолико је важније да васпитање открије научну