Učitelj

230 Живко Смиљанић

лико је 2 четвртине и 2 четвртине; Колико је 1 четвртина и 2 четвртине» Четири четвртине и четири четвртине (Претстављати очигледно). После овога могу доћи задаци без очигледних средстава.

2 Одузимање. Од 4 четвртине кад узмемо 2 четвртине колико остајер Од 10 четвртина узмемо 3 четвртине колико остаје» Од 8 четвртина узмемо 2 четвртиверг Итд.

3 Множење. На два места по 4 четвртине» Колико је то на три места по 3 четвртине» Колико је на 4 места по 1 четвртина» Колико је ту целих крушака»

4 Делење. Пресечем крушку на четири дела и покажем један деб и питам шта је овог (Четвртина): Шта је веће: цела крушка или једна четвртина А за колико је пута већа» (Четири пута). Шта је мање: цела крушка или четвр– тина» За колико је пута мања четвртина; Колико је крушака у 4 четвртине» А у 8 четвртина; А у 6, четвртина» Итд.

Рад са сшварима. Изнесем рачунаљку за обичне разломке. Деца посматрају целе шипке и делове и на тај начин уочавају делове. Ипак од свих сре– дстава за уочавање и поимање делова најбоља су средства воће и кромпири.

Изнесем руску рачунаљку. Одвој четири куглице! Подели на четвртине! Дете растави четири куглице сваку удаљивши за по један прст. Колико је четвртина од четири куглице» Одвој 8 куглица! Подели на четири дела! Дете раставља куглице све по две на четири места. Колика је четвртина од 42 А од 82 А од 62 (Један и два претиче). Најбоље је пронаћи четвртину за фи 8, а остале бројеве где ће бити претека оставити за крај године или други разрел.

Стварни задаци. Мајка испече 83 крушака и подели на 4 деце. Колико ће свако добити; Мати подели 8 крушака деци. Свакоме да по две крушке. Колико је било деце2

(Можда ће се приговорити што рад са стварима и стварним задацима није задовољио главни педагошки принцип: Рад са стварним задацима са очигледним средствима, па рад са стварним задацима без очигледних средстава, рад са именованим па са чистим бројевима. Томе је лако удовољити. Раније при рачунању с целим крушкама тај је принцип задовољен. Код давања појма о четвртини узет је нешто другачији ред. Најтежи део у рачуну је давање појма о деловима. Пт програм је много напреднији и у томе погледу је знатно растеретио и И разред).

ХГ Цршање.

Хајде, децо, цртајте ми мало веће кружиће и поделите их на четвртине. Колико ће четвртина имати сваки кружићр

Цртајте сад кружиће па их поделите на половине. Колико сваки кружић има половина»

Цртају крушке. Хајде и ми да обојимо наше крушке, Обојге како мислите да је најбоље. Покажем деци цртеж који је М. нацртао Шта није добро урађено. Није лепо обојено. Хајде ти му помогни

ХИ! Пословице. |

Даде мајка Милану 10 крушака да остави. Међу њима је билан једна трула. После неколико дана Милан зажели да поједе крушку и оде да узме једну. Али кад погледа, све су крушке биле труле. Милан се пожали мајци, а она му рече да су све крушке потрулиле од оне једне труле. Још му рече да и добра деца кад иду са рђавом постану рђава, Ко зна ово да исприча. Ако се дружимо с рђавима какви ћемо бити. Ако се дружимо са добрима какви ћемо бити. Да ли сте чули како старији кажу деци. — С ким си онаки си.

2.

У врту је била једна велика стара крушка. Мало даље била је једна витка крушчица. Једанпут дуне јака олуја да су су се гране од дрвећа савијале до земље. Олуја преломи и обори велику крушку, а мала крушка се савијала до земље и није јој ништа било. Које дрво може да се савија на олуји а које не може» — Може да се савија младо дрвор Хајде ко ће да то каже као пословицу које се дрво савија

— Младо се дрво савија.