Učitelj

Огледно предавање по укупној настави у 1 разреду 281

Може ли, децо, стар човек који није учио у младости да тако стар научи читати и писати; — Тешко ће научити. Па кад се најлакше учи читати и писати да ли у старости или у младости. А које се дрво лакше савија старо или младог — Младо. А кад се најлакше може учити: — У младости. Како се каже кад треба учити» — Учи се док си млад.

А кад се дрво лако савија>

Младо се дрво савија.

ХШ Моделовање.

Разделим, половини деце иловачу а половини пластелин. Хајде, сад да правимо крушке са петељкама. За петељку узети или праву петељку од воћа или петељку са ораховог листа. Да посматрамо мало крушку. Какав је овој део до петељке» — Тањи. А овај долег — Дебљи, шири. Шта је овог — Јамица од цвета. Хајде сад правите сваки своју крушку. Децу пустим да сама раде, само, помажем оне обесхрабрене који не верују да могу нешто и они направити. Заједнички откривамо грешке и поправљамо.

ХМ Декламовање.

Сад ћемо, децо, да декламујемо једну песму како је мајка успављивала своје дете. Шта ради мајка кад дете успављујег — Пева му. Шта још ради: ЈЉуља га» У чему га љуљаг — У колевци» Како колевку зовемо друкчије» Љуљка или љуља.

Слушајте децо сад ћу да вам деклемујем.

Љуља, љуља љушке На Морави крушке Тамо моја тетка Колачиће пљеска

И мени би дала Али неда тетак Ујео га мечак

На велики петак

Шта је то, децо: „Љуља, љуља, љушке» — То мајка говори детету кад љуља. — Шта је то Морава — Река. Шта је то „пљеска“. — Меси. — Шта је то мечак> — Мечка. Обрада декламације врши се на уобичајени начин. Прво се обради један део па други, па онда обухвате обадва.

ХУ Певање.

Шта роди на крушци» — Крушке. Какве су бојег Децо сад ћемо певати како се радујемо кад нам роде крушке.

Прво издекламујем:

Уродиле жуте крушке Вермени Јано

Камо моје драго Заспало је давно Неда мене

Моја мила нана

Неда мене

За годину дана.

Шта значи „вер мени Јано“. — Кажи мени. Шта је то не да мени моја мила нанар Кога она неда за годину дана> — Неће да удаје ћерку за годину дана.

Поступак при обради као што се песма обрађује.

Може се узети и ова песма:

Иди кући обуци се леле дуње ранке, Дуње ранке, дуње ранке

Крушке караманке,

Дуње ранке, дуње ранке

Крушке караманке.

Иди кући очешљај се

Леле дуње ранке...

И овој песмици претходи кратка анализа и усмена обрада с објашњењем.