Učitelj

712 Библиографија

ске управе да свој програм првенствено изводе у његовој социјалној страни, у другом говори о животу народа на селу и о начинима да се побољша у треем се пледира на унапређењу нашег села, а у четвртом на стварању и ширењу земљорадничких кредитних задруга. Ова излагања учитељског ветерана. свакојако заслужују пажњу учитеља.

Милорад Ванлић, проф. Више педагошке школе: Грађанска школа код нас и на страни, Београд. 1985, ср. 8%, стр. 22. — У брошури је дат кратак информативан преглед уређења грађанских школа у Немачкој, Аустрији, Италији, Мађарској, Чехословачкој, Француској и у Југославији. У исто време аутор пледира за реформу садашње Више педагошке школе како би том реформом „постала Виша педагошка школа потпуно способна да спреми наставио особље трађанских школа“. М. Р. М.

· 6) Лепа књижевност и путописи

Здравко М Гагић: Наша Голгота, Ужице 1985, ср. 80, стр. 21, дин. 5. У реци збирака често лажне друштвене поезије, појавила се и једна скромна збирка патриотских стихова колеге Гагића. Мотиви из минулог рата, раније историје и најпотреснији догађај прошле године, који је отео народу Краља, Витеза — условили су ову малену али лепу, елегичну и осећајно написану књижицу песама. Поље мотива непрегледно, извор је неисцрпан, и млади колега Гагић је, можда, и инстинктивно наслутио где може да развија, свој дар и своју поезију. Поједине песме могу послужити и као рецитације. Књижица се добија преко писца село Пилица, пошта Б. Башта (Дринска бановина).

Благ. К. Ристић: Отаџбински ђердан, илустровао Е. Муановић, Београд. 1986, ср. 80, стр. 64, цена 10 дин. Издање Радомира Д. Ћуковића — Београд, "Теразије. — Колега Ристић је већ познат у омладинској поезији као следбеник. Драг. Филиповића—Фиће, који га је једном приликом назвао „учитељски кКосић“. Ова збирка броји 56 песама посвећених најважнијим градовима, у Југославији, у којима је у четрнаест стихова изнет за сваки град најважнији мотив. То је прва збирка ове врсте, лепо илустрована и нема сумње да ће наићи на добар пријем код читалаца свих 56 описаних градова.

Антоније Мусанић: Мртви побеђују, Скопље 1986, издање књижаре „Славија“, 8%, стр. 160, цена 20 дин. — Ово је осми народни роман колеге Мусанића и односи се да оно тамно и мутно време из ХЛ века у области Старога, Влаха. Поред борби Срба са Византијом, главна теза романа је да мртви побеђују живе, тема психоаналитички фундирана. Случај је хтео да. је овде аутор подбацио, поредећи ову ствар са ранијом. Желети је да у будуће буде и мање штампарских грешака.

Драг. Н. Ивановић : Кога су богови проклели и друге приче. Београд 1985, ср. 89, стр. 80, цена 15 дин. Издање књижарнице Јер. Ј. Џелебџића — Београд, Карађорђева 61. — Збирка Кога су богови проклели замишљена, ЈЕ по познатој латинској изреци која се односи на учитеље. То, уосталом, више не мора бити тачно, иако може бити привлачно као наслов да књиту. Колега, Ивановић је у овој збирци прештампао своје фељтоне из „Политике“, „Недеље“, „Воље“ и посветио их друговима по позиву. У њима хоће каткад да ошине лево и десно. Нарочито се пишчево излагање у фељтону Два света може двосмислено схватити. Насловну слику је израдио академски сликар Пјер Крижанић.

Свет. Д. Миловановић: По равном Банату, Београд 1936, 80, стр. 136, цена 30 дин. Издање пишчево п. Ковачица. — Ова популарно и информативно грађена књига о селима и школама Ковачичког среза од стране Св. Д. Миловановића школског надворника, има своју историску и актуелну важност. Историску уколико наставнике тога среза упознаје за кратком историјом насеља и школа и актуелну уколико описује савремени живот насеља Ковачичког среза. Свакојако да ће спис По равном Банату бити добра приручна књига. за свакога наставника овога среза приликом извођења завичајне наставе. Књига је илустрована. са. преко 50 оригиналних фотографија пишчевих.

Т. Михаиловић: Ђачки венац Витешком Краљу Александру ! Ујединитељу.. 2 Дечја библиотека „Ђачки рад , ср. 8%, стр. 88, дин. 10. — Уредник листа.