Učitelj

802 Ернест Вранц

6. Субота 20 мај 1933

Дан излета

Упркос непоузданог времена 35 дечака је жељно чекало на воз. Трошкове смо смањили на минимум од 10 динара, које су сви набавили само да упознају непознату пограничну област у Кобанским планинама.

Наши дечаци су се већ и спољашношћу разликовали од обичних школских излетника. Не само са палицама на раменима, него и мапама, пртанкама и бележницама натоварили су се чланови наше „експедиције“.

После темељне припреме, одлучио сам, да препустим даља упознавања, и испитивања непосредно ученицима, а сам да се ограничим само на давање побуда за дубље примање животних вредности, кадгод би се за то дала прилика.

Тако је и било. Преопширан би био тај радни извештај, кад би описао све доживљаје, који су узбуђивали духовну делатност ученика и проширивали њихов видокрут. Хоћу да дам учитељској јавности само записе и белешке неких ученика, који ће показати њихову озбиљност и обазривост гледања у свет.

1. Корошка станица: Киша прека. Г. Вранц хоће да одложи излет. Молимо да пођемо. Троје нису ту.

Ф. Вожња: Планине у облацима. Воз касни два минута. Рушка фабрика. не ради. Зашто не гори пећ; Тунел пред Фалом. Колико дугачак“ Прешли смо 16 км. за 29 минута.

3. Станица Фала: Станица или стражара: Нема електричног осветлења. Киша већ не пада. Драва је мала. Скела као на Побрежју. Скелеџији вели г. Вранц: Је ли велика вода (није велика вода).

· · 4; Електрана Фала: 20 минута од станице. Драва шуми. Јаз. Стројеви -— турбине. Време рђаво, сви су рђаве воље. Виктор је већ гладан. Хуберт предлаже маршеве по државном друму. Драва над јавом дубока. Рибе: " На друму камење. На 1 км. 5 камења: 18% — 182 — 18% — 186 —- 188 — 190 итд. (десетине км...

_ 5. Гостионица Штурм: 7 часова ујутру. Доручкујемо. Оплавари граде сплав за дрварског тртовца Хиршлера у Осијеку. Везују ликом, немају никаквих ексера. (Јанко црта). Драва полако тече. То љути сплаваре. Фала плаћа отштете 70 динара за 1 сплав.

Небо се ведри. Ура! Натпис: | Словенско Планинско Друштво као | |

|

СВ. ДУХ НА ОСТРЕМ ВРХУ аи Анин те 6 До

и на Похорју. 2 часа

| 6. Штурмов јарак: Дивљи поток, стрмина, степенице, камење. Тестера на млинско коло. Тестераш све показује. Реже даске од цола. Шта

| је 1 цолг Казао је ријеже —- реже, куј — коњ, че гре — не гре. Рђави ОБМЕМСА станови. Дрво труне. Угљеница код

“ у друма и код потока. Угљар прави У Зигтом угаби . рупе на купи. Купа = пп лила.

Буково дрво. Ради 4 дана, дрво лепо постави. Гори 83 седмице. Стражарити мора целу ноћ 1 мз дрва = 30 дин., у Марибору 120 дин. Зашто; Зашто дрво у купи не изгори2 (Јанко црта).

п. Сиротињска «кућа: Нема штедњака. Кувају на огњишту. Црни зидови. Деца као циганчићи. Госпођа говори да су „офарји“. ИмаРКЕВЕ2, ју козу и 2 њиве на стрмом брегу. панка -ваве уи Јула. Домаћин је дрвосеча. Сада нема по| сла. Ту је велика криза.

8. Животиње: Паук крсташ, 2 гуштера и црни пуж. Д. каже да је видео у потоку пастрмку. Гледали смо, Нема ништа,