Učitelj

Неколико најновијих значајних дела 15:

Неколико најновијих значајних дела из чехословачке педагошке књижевности за почетну наставу читања и писања у осн. школи

— Од јована П. јовановића —

У новије доба јављају се многи и јаки покрети за рационализирање, усавршење и олакшање извођења почетне наставе читања и писања у основној школи. Ти покрети јављају се у свима напредним земљама, па и код наше словенске браће у Чехословачкој, све у циљу да се извођење почетне наставе читања и писања што више усаврши, како би се ова настава могла успешно изводити са што мање муке и за ученикеи за учитеље, и за што краће време.

На томе пољу рада код наше словенске браће Чехословака има знатан број ваљаних и марљивих посленика, чија књижевна дела, која се односе на извођење почетне наставе из области матерњега језика, чине већ један доста обимни специјални одељак чехословачке педагошке литературе.

У најновије време јавила су се у Чехословачкој на пољу ове специјалне педагошке књижевности ова дела:

„О тегоди ететатпћо с!ет. Зган кгшске а ргиооасе мавт ага „О лаз“. Марза! Јозеј Киђашек У Ргахе 1930. (О методу почетнога читања и упутства за буквар „У нас“:) Написао Јосиф Кубалек.

Јозеф Кубалек је професор Учитељске школе у Прагу. Издао је више значајних и обимних педагошких списа“) Припада старијој педагошкој генерацији и важи као поборник старе или конзервативне школе и преставник је старијих учитеља у Чехословачкој. Одлучно заступа стари гласовни аналишимчко-синшетички метод помоћу нормалних речи. Настоји да се он не одбацује као непогодан, већ да се ради на његовоме усавршавању. У томе се састоји садржина овога његовога дела.

„Метода погташећ зћафик. Јеј; уууој а тизго У ргасг сезке а летеске.“ (Метода нормалних речи. Њен развој у Чешкој и Немачкој) Од истога писца. Праг, 1932 г. Изашло је као 8 свеска „Библиотека нове школе“, под уредништвом универзитетскога професора Д-р Отохара Хлупа.

У овоме мало мањем делу по обиму изложен је развој гласовне аналитичко-синтетичке методе помоћу нормалних речи код Чеха и код Немаца. У овоме излагању истиче се подударност правца, који код Чехословака заступа писац (Кубалек) а код Немаца Д-р Хајнрих Колар, што се огледа у његовоме новоме буквару

7) Такав наслов носи буквар од истога писца.

2) Најзначајнији од њих су.

„ОИ паз“. Зтабшкаг рго тезта. (Буквар за градске школе) 1921 г.

„Ууисоуат! уе Ттае ејететагтпе.“ (Рад у 1 разр. основне шкоде) 1928 год.

_„Мазе зјађкаге од пајзвгаг5; дебу до Ккопсе ХУШТ з!ојен “ (Наши буквара „од најстаријега доба до краја ХУШ столећа).

Поред безброј расправа у педагошким часописима.