Učitelj

Међушколска преписка — Београд — Нови Сад 169

Међушколска преписка — Београд Пови Сад

— Од Круне Алексић —

Одлуком Министарства просвете од 25 јануара 1935 год. заведена је међушколска преписка у народној школи у циљу развоја националних осећања и међусобне љубави. Покушај је вршен у Ш разреду. Пошто је ово прво дечје писмо, то је ишло мало теже шта ће писати, коме и где, због тога потребно је било дати деци тачна упутства, односно изнети план по коме би могла писати.

Као што је у акту Министарства наведено у првом писму задржали смо се на опису места уопште: о његовом географском положају, знаменитостима, околини, дечијој школи и др.

Припрема за ово предавање текла је овако:

1.) Географски положај. Где се налази Београд» Да ли је на равном местуг Шта мислите откуда је та узвишица» Ако се не сете додајем: Која је планина близу Београда» (Авала) Како ћемо рећи где се налази Београд» (На огранку планине Авале, који се завршава на ушћу Саве у Дунав). Шта се налази баш на ушћу Саве у Дунавг (Београдска Тврђава) Знате ли ко је њу први сазидао» (Римљани).

2) Знаменшиости и карактшеристичности. А шта је изнад тврђаве» (Калемегдан) Шта још (Црква Ружица) Ко је сазидао цркву Ружицуг (сестра браће Јакшића) А ко је сазидао оне две црквице поред Ружице» (Срби) Заштог (Ту су се крили од Турака да се моле Богу). Кад се враћате с Калмегдана којом улицом идетег (Кнез Михаиловом) Каква је та улицарг Чиме се завршаваг (Теразијама — Трг Престолонаследника Петра) Шта има на Теразијама» Кад пођете од Геразија Краља Милана улицом на шта наилазитег (на краљев двор).

3) Школа. Како би сишли са Теразија до ваше школег У ком се крају налази ваша школа» Шта је близу њег (железничка станица) Каква је ваша школа» Шта све имар итд.

4) Околина, Шта још можемо писати а нисмо поменулиг (Да нам је и околина лепа). Шта има у околини» (ређају). Шта има на Дедињу» Шта се види с Дедињаг Кад сиђете с Дедиња куда идетег Шта има у Топчидеруг Чија је оно кућа у Топчидеруг Кад идете у Топчидер, да ли се само ту задржите» Где још идетео Шта је то Кошутњакг (шума). Како изгледа Кошутњак зимиг (Под снегом). Зашто се иде тамо зими» (Да се санкамо и смучамо). Где се још иде на санкање2 (на Авалу). Шта је то Авала» Шта има на њој» Како се зове онај споменик на њојг (Споменик Незнаног јунака).

5.) О Новом Саду. А шта би ви волели да они вама опишуг (Њихову варош). Да ли би желели да вам пошаљу коју сликуг Шта би волели да видитерг (различито). Али можда они имају нешто што ви нисте учили, зато ви тражите да вам они то опишу. ДЏта ћете најзад написати» (Поздрав) Како (Различито).