Učitelj

174 Милорад Џудовић

метара има метар (—) Поделите на вашим штаповима десиметре на 10 мањих али равних делова, Ти мањи делови како се зовуг (—) Добро. Отидите опет до оне црте и поново премерите.

— Шест метара, три десиметра и седам сантиметара, одговарају ђаци.

— Добро је. Хајдемо сада у учионицу!

У учионици смо премерили све ствари и уверили се да се без метарских делове не могу тачно мерити ствари.

— Пазите овамо! Ја ћу да измерим ово стакло а ви гледајте колико је широко и дугачко.

Колико је широко» (—) Тако. Три десиметра два сантиметра и и опет нешто мало више. Ето видите то „мало више“ дабогхе увек нам прави комедију и не можемо тачно да меримо. Оно је мање и од сантиметра. Да би људи и са њим рашчистили и поделили су и сантиметре на 10 сићушних делова који се зову милиметра. Зато ћете и ви покушати да на вашим штаповима означите цртицама по 10 милиметара у сваком сантиметру. Хајде пробајте!

Ђаци су, мало нетачно, ипак успели да у сваком сантиметру убележе по 10 цртица и схватили да узани размак од цртице до цртице претставља један милиметар. У току убележавања узвикивали су: „Ух, ала је ово ситно“!

—- Јесте ли готови» (—) Добро. Седите на своја места! Зашто нам служи метар (—) Како се дели метарг (—) Колико има десиметара» (—) Како се дели десиметар» (—) Колико сваки де“ симетар има сантиметара» (-—) Колико метар има сантиметара» (—) У четири десиметра колико има сантиметара» (—)

Како се деле сантиметриг (—) Колико сваки сантиметар има милиметара» (—) Према томе у метру колико има милиметара» (—) у пет сантиметара колико нма милиметара» (—) У 50 см. колико има милиметарар (—)

За колико је пута већи метар од десиметраг (—)

За колико је десиметар мањи од метра» (—)

За колико је десиметар већи од сантиметра (—)

За колико је сантиметар мањи од десиметрар (—)

За колико је сантиметар већи од милиметра» (—)

А за колико је милиметар мањи од сантиметра» (—

Добро. Сада ми одговорите још на ово питање: за колико је пута већи метар од сантиметраг (—) А за колико је пута сантиметар мањи од метра (—) За колико је метар већи од милиметра (—) А за колико је милиметар мањи од метраг (—) За колико је већи десиметар од милиметра» (—) А за колико мили“ метар мањи од десиметрар (—)

Упамтнте, децо, да су делови код метра међу собом за 19 100 и 1.000 пута мањи или већи један од другога.

Високи наставни заводи не смеју нултнвисати једнострани интелентуализам, ннгче ће постати духовне насарнг. Т. Масарик

Пан ара