Učitelj

Метар 173

греши, и ја ћу остати овде. Деца отрчаше до крушке и сва су у глас брајала:

„Један, два, три, четири ...

— Колико сте набројалиг (—)

— Д ли се то каже 38 штапова» (—)

— Откуд ти то знаш да се каже метара»

— Знам. Ми смо мало пре метром измерили штапове и сада су нам штапови дуги по један метар.

— Врло добро! Дакле, упамтите сви да се не каже 38 штапова, 20 штапова, !0 штапова; већ 38 метара, 20 метара, 10 метара; јер је то штап дужине једног метра и он замењује прави метар, те мора да важи као метар. А штап је оно орво које људи носе ради поштапања на путу и он се не употребљава ни за какве мере.

— Дали су све ствари дугачке или широке по један ма

(—) Да ли су све дубоке или високе по један ма

— Дабогме. Све ствари нису ни дугачке ни широке по један м, ни дубоке ни високе по један метар. Према томе ако се овај метар не би делио на мање делове ми не бисмо могли мерити те ствари. А ако бисмо их мерили онда би изишло да је нека ствар (сто, клупа, даска, врата) нешто дужа или шира, нешто дубља или виша од целих метара.

Ваши штапови су дугачки по један метар али нису подељени. цртама, као овај, на мање делове и ви са таквим штапом који треба да вам служи као метар не можете тачно мерити ствари. Пођите од мене за десет кормка и обележите цртом то место где сте стали. Ево и ја сам обележио цртом где стојим. Сада одатле нека Душан изброји својим штапом колико има метара.

— „Један, два, три, четири“,..... броје ђаци.

— Колико сте набројали>

— Шест метара и оволико, показује Душан на своме штапу..

— Дакле, није било равних шест метараг (-)

— Па колико му је то „оволико“>

Ђаци ћуте и ништа не одговарају,

— Ћутите, значи да још не знате. Али и ја вам не бих могао тачно рећи, јер ствари које су нешто мање или нешто веће“ од метра не могу се мерити метром. Зато су људи научењаци метар поделили на 10 једнаких делова, које се зову десимешри. Сада и ви цртама на штапу означите тих 10 једнаких делова.

— Јесте ли готови» (—) Добро. Иди опет, Душане а и ви са њим, до оне црте па поново измерите колико има метара од ње до мене, тј. до ове прте.

— Шест метара, три десиметра и опет нешто мало више, одговарајт ђаци и смеју се.

— Тако. Па колико му је то опет нешто „мало више“

Ђаци ћуте и смеју се.

— Да бисмо то, децо, знали научењаци су ове десиметреподелили још на 10 мањих делова који се зову саншимешри. Према томе у сваком десиметру коликогима сантиметара» (—) Колико има сантиметара у 10 десиметараг (—) А колико санти–