Učitelj

182 Живко Смиљанић

епремљена хартија или картон са натписом села. На хартију се стави кућица. Које је село источно од њега. А које до њега» Десимировац. Која су села на западној страни од нашег завичаја» — Опорница, Шљивовац, Поскурице, Станови, М. Пчелице и Корићани. (Ово деца знају из припремне наставе обављене на терену у околини места). Изађите вас троје и обележите ми села. Које је првог — Опорница. А затим — Шљивовац. На којој је страниг — На југу од Опорнице итд. поређају се сва села.

Која су села на јужној страни од нашег завичаја — Грошница, Ердеч и Белошевац. Хајде вас троје изађите и обележите ова села што су на југу нашег завичаја. Деца су наместила Грошницу. Шта је североисточно од Грошнице» — Ердеч. А даље» Североисточно је Белошевац.

Која су села на источној страни нашег завичајаг — Ждраљица, Трмбас, Мечковац, Маршић и Корман. Изађите ви и обележите прво село. Које је — Ждраљица. Које даље селог — Трмбас. На којој страни од Ждраљице» — На северној.

Која су села на северу нашег завичајар Покажите их, А на југу, истоку и западу.

5.

Сад ми, децо, реците путеве које смо посматрали! Куда иде онај пут што полази на север од Крагујевцаг — За Тополу и Београд. Поставите тај пут и обележите га белим концем. Куда води онај пут поред паркар — На запад у Г. Милановац. Изађите ви и обележите га. Куда води онај што иде на исток» — Преко Црног Врха за Јагодину. Обележите га вас двоје. Куда води онај пут што пролази кроз Сабаначку Клисуруг — За Рековац. Обележите га. А куда води онај низ Лепеницуг — На североисток за Баточину и Лапово. — Обележите га вас двоје.

Пропитивање. Одакле се пружају путеви» — Од Крагујевца. Који води на север, североисток, исток, југ и запад. Куда води овај пут2 А овај»...

6.

Децо, сад да направимо и железничку пругу. Колико имамо железничких станицар — Две, једну на крај вароши и једну у Палилули, звану Завод. Пруге ћемо, децо, обележавати црвеном вуницом. Куда води пруга од главне станицег— На североисток за Баточину и Лапово. — Обележите је вас двоје. А куда. води даље» — На југозапад за Краљевог — Обележите и ову пругу. Да ли има децо још која пруга која није много дугачка» — Има која води за Медну. Да ли се њоме возе путници» — Не. Чему она служи; — Државним потребама. Изађите вас двоје, па обележите и ту пругу. Обележите обе железничке станице са по једном кућицом.

Одакле иде железницар — Из Крагујевца. За где иде» На североисток за Баточину и Лапово, а на југозапад за Краљево, на југ за Медну.