Učitelj

2 ___L______ ______________________________________________—

гравају наивне људе. Осветлити проблем кратко, јасно и до највећих његових дубина, дакле, свестрано; и додати томе св оје назоре, своја искуствани своја открића — значи бити стваралац нових вредности, значи оправдати своју мисију у животу.

Жуди душа нашег учитеља за стваралаштвом, куца било нашег народа за стваралаштвом новога и бољега. Томе новом духу ми се морамо одазвати, морамо га помоћи, подржати да истра је, јер у духу стваралаштва је наш позив, наша мисија у животу и свету.

Зато нека сарадници увек слушају било нашег народа и нека слушају жудњу своју за стварањем, ко ја почиње у највећим дубинама њиховим да се јавља, развија и кључа. И нека им стваралаштво новог, бољег, лепшег, истинитијег и правичнијег буде благословено, да би тако узлетели високо на доглед целога света и заронили дубоко на корист југословенског народа и његовог учитељства.

Уредништво и сарадници свесни су свога позива и своје одговорности и они ће томе одговорити у пуном опсегу сво јих моћи.

Читаоци ће тако добити квалитативно бољи часопис и нове инспирације за бољи рад. У исто време и једно неотуђиво право, да траже као учитељи и људи, да им он помаже да у жЖИвоту, у борби за бољег учитеља и бољу, праву југословенску школу имају у њему и снажну потпору за своје духовно дограђивање. Претплатници, Ти чиниоци који материјално подупиру "и помажу реализовање идеја сарадника, добијају не само једну познату дужност, већ и једно ново право, да сво јим сигурним финансирањем часописа помажу циркулацију иде ја, њихову борбу за признање и њихово остварење. Ако они то право у потлуности не искористе, онда нема победе бољег, правични јег, лепшег, слободнијег и истинитијег.

Сарадници учествују у непрекидном стваралаштву, читаоци улазе у смисао туђег стваралаштва да би доцније и сами прешли на стваралаштво, а сви они са претплатницима помажу стваралаштво п духовно и материјално. Једно без другога неће донети правих резултата.

Зато се овде конкретно износи: сви претплатници не само да су дужни, него им је то првенствено право да измире дужну претплату и да текућу највише у две рате (1 октобра и 1 јануара) положе каси Удружења, јер материјално издржавање Учитеља пада само на његову претплату.

Дужност је свих сарадника, читалаца и претплатника да за Учитељ нађу још по једног новог претплатника, јер повећањем сигурног тиража убрзавамо победу свих праведних наших захтева и настојања.

У то име сви испунимо своје дужности и своја права!

Уредништво