Učitelj

ГРАЂАНСКО - ПОЛИТИЧКО | ВАСПИТАЊЕ

ЛАЗАР БЈЕЛИЋ, УЖИЦЕ

Грађанско васпитање и поуке"

Пре него што бих прешао на третирање овог по нас учитеље и нашу сталешку организацију тако важног и актуелног питања, узимам слободу да вам претходно изнесем разлоге који су руководили Главни одбор нашег Удружења да на последњем свом заседању, одржаном 31 маја и ! и 2 јуна тек. год. у Београду, једногласно донесе закључак: да се на свима овогодишњим секциским као пи на нашој Главној скупштини са пуном одлучношћу истакне наш захтев за сталношћу и исти свем нашем члансшву п целом народу прешсшави као неопходна и насушна потреба народне школе пи државе. Тада је уједно одлучено, да се на Главној скупштини и особено, а у вези са предњим питањем, истакне важност тзв. грађанског васпитања, као и значај учитељеве личности у нашем јавном животу.

Наиме, свима нама је врло добро познато, колико су тешке не само школске него и опште прилике под којима данас живимо, и шта су све народни учитељи досада, а нарочито у последње време — услед наших несређених политичких прилика — претрпели. Несумњиво да су велике и веома тешке како моралне тако и материјалне жртве, које је југословенско учитељство у том погледу поднело, али је, свакако, — то овде отворено и смело подвлачимо — кудикамо већа штета, коју су школа, народи држава од таквог рада наших меродавних фактора имали. јер, нажалост, ми живимо у времену када се гошово изреда и свесно руше све вредносши, када се удара на усправан став и лично достојансшво човека, у времену које Шако негативно утиче на развијање каракшера, држављанске свести и исправносши грађанске. Дакле, зло неоспорно постоји. Ми овде на њега отворено указујемо и налазимо, да се оно сада — у интересу народа и државе — мора лечити, када се у своје време није могло или није хтело спречити.

Али какор Ево одговора. За оздрављење наших општих а и политичких прилика потребне су нам јаке моралне личности, тј. људи који располажу свима моралним и грађанским врлинама; а пре свега потребни су нам такви народни учитељи на које се увек и под свима околностима може ослонити свака здрава школска, просветна па, ако хоћете, и општа народна и државна политека. Учитељски сталеж, по нашем мишљењу, мора бити не само носилац народне и државне мисли, него у исто време има да буде и велики пропагатор свега доброг и напредног по народ и државу, као и неуморан радник на пољу реформи нашег школства. А на који начин народни учитељи могу постати јаке моралне личности, прави народни вођи и активни реформни радници на

1) Расправа читана на ХУ! Главној учитељ. скупштини у Н. Саду. 1: