Učitelj

26

Učitelj : Hajde sada da vidimo ko bi mi ukratko znao reći za Liku i Krbavu kako ona izgleda! Recile ono što je najglavnije! Stanka. — Zamislite da ju gledate iz aeroplana.

Učenik: Većinom gol kamen, kraški kraj; reke ponornice, kraška polja, itd. (navode karakteristike kraškog kraja, koje su učenicima več poznate), šume ima najviše na istočnoj strani Velebita, a onda na Maloj Kapeli, kuće su kamenite, slabo rodno, rodi najviše kukurz, prema moru diže se golemi Velebit; s morske strane gol, s istočne obrastao na mnogo mesta gustim šumama.

Ljeti: Velika vrućina i nestašica vode, suša.

S jeseni: Slaba žetva.

Zimi: Duge zime, veliki snežni smetovi, vukovi, medvedi.

U proleće: Učitelj ih najpre upozori na topljenje velikih naslaga snega i na svojstva vapnenca, pa ma špilje, ponore, itd.

— Poplave; vođa se nakupi u ponorima, pokulja iz špilja i ponora i poplavi okolinu.

— Nema ni šuma da zadrže vodu.

U proleće: Poplave.

Učitelj: Kako ćemo napisati ukratko na školskoj ploči i u vašim beležnicima, da se docnije setite?

Učenici sami izvođe natpise: Izgled, leti, — s jeseni — zimi itd.

li

Učitelj: Hajde sad da vidimo kako su vaši drugovi napravili reljefe! Koje su gore? Učenici upoređuju učeničke reljefe sa školskim reljetom i ispravljaju. Prema tome ispravljaju i crteže, Jedan učenik pokaže na školskoj tabli gde će učitelj nacrtati koju goru, učitelj crta na školskoj tabli, a učenici u svojim crtankama.

Učitelj: Da vidimo ko je nacrtao najbolji obris (siluetu) Velebita! Gde si napravio najviši vrh? Sta piše na karti? (Veliki Alan).

Učenici opet ispravljaju crteže.

Učitelj čita izvadak iz opisa Velebita po Hircu.

Učenici: Koze pasu po Velebitu. — U Liki najviše hrane koze Ali, mi smo učili da i koze mnogo uništavaju šumu — Velebit nije svuda gol; s istočne sirane je šumovit — Bukova šuma. — Molim, što je to klekovina? (Učitelj im pokaže graučicu klekovine — iz zbirke — i protumači, jer u kraju u kojem je škola nema klekovine).

Učenici: S morske sirane gol kamen.

Učitelj: im protumači uticaj, morskih vefrova i spomene da su i Mlečani uništavali šume na Velebitu.

Učitelj: Da vidimo koje ste reke nacrtali!

Isto obrade i reke ispravljaju prema karti i releflu,

IJi

Učitelj: Hajde da putujemo do Like!

Prema kojoj strani ćemo putovati?

(Od Osijeka prema jugozapadu).

Učitelj: Pokažite tu stranu!

Sada učenici koji su imali zađatak da kod kuće na zemljop. karti potraže željeznički put do Like, izveštavaju, a drugi učenici