Učitelj

273

a we CET e uu ra глиста

меру хват, којом се и данас мере исечена и уређена дрва за продају, као и камен за грађу и да он има 4 кубна метра.

*

Ако би време допуштало и ако ученици нису дотле већ заморени, могао би се рад продужити или га наставити наредног часа. Тада разредну заједницу упутити на делове народних песама, где се помињу: она, литра, фунта, као некадашње мере за тежину. Овде треба ученицима рећи да је у раније доба, до проналаска грама, било у равним крајевима света, разних мера за тежину. (Све те тадашње мере нису биле, као и код мера за дужину, тачне и једнаке. Тако су код нас постојале разне мере за тежину у равним крајевима наше државе. Поменути: оку, литру, драм, товар. Ока је имала 4 литре а ова 100 драма. — А 100 ока чине товар.

У поређењу ових мера са данашњим, 5 драма чине 16 грама, литра има 320 грама а ока —- 1280 грама. Исто тако зна се да 25 ока. чине 32 Кар. а 100 ока је +4Х32—1928 Етр. и та мера се зове товар. Постојала је и мера кантар од 44 оке. Меру за масло зваху јунга, која има 11љ оку.

Постојала је и цента, фунта и лот. Цента има 100 фунти или 43 оке, тј. фунта има 0,43 оке.“)

Научници су и овде размишљали, како да нађу меру којом би се свуда и тачно мерила тежина. Тако су дошли до сазнања да се и ова мера може «начинити према метру, кота су већ били пронашли. Овде позвати ученике, да од својих картона оклопе (сашију или залепе) кутије, чије ће стране бити велике по 1 дм. Ово учинити и са блехом али тако, да се једна страна ове блехане коцке остави отворена. Тако би се добила коцка — 1 кубни десиметар. Знамо, да 1 кубни десиметар има 1000 кубних сантиметара. Једну такву кутијицу, величине кубног сантиметра научници су напунили водом и тежину ове воде у једном кубном сантиметру назвали грам.

Шта. је, дакле, грам“ — Грам је тежина воде, која напуни 1 кубни сантиметар. Ово записати на табли и у свескама. Запамтити: Да ова вода мора бити дестилисана (ово су учили у хигијени), тј. пречишћена (ухваћена од водене паре) и топла 4 степена Целзијусова.

Ради лакше и згодније употребе, направљен је мали тег, који је тежак колико и дестилисана вода у ! кубном сантиметру. Тај тег је грам. Тако су прављени и остали већи и мањи његови делови. Обновити укратко знање 0 деловима грама и правити поређења са деловима кубнот метра.

*

Са овим у вези, треба наставити и разговор о постанку мера за мерење течности — литра. Утврдити да је 1 литар садржина 1. кубног десиметра, Објастити постанак ваљкастих цименти литра, уместо коцке од 1 дма. Обновити знање о деловима литра и поредити их са дм“. Записати да. је литар мера за мерење течности, која је равна садржини 1 дмз. Сад треба разредној заједници што рељефније — очитледније шретставити следеће: као што метар има нечег заједничког са литром, (дмз), тако и литар има заједничког и са грамом. Зато забележити п запамтити: 1 литар дестилисане воде тежак је 1 Кгр, тј. 1000 грама. Ово долази отуда, што у 1 дм“> има 1000 см, а 1 омЗ дестилисане воде од 4' Ц. тежак је 1 грам. Према томе, 1000 смз дестилисане воде од 4%0. равни су тежини 1000 грама или 1 Кгр.

Овде треба поменути и старе мере: онаница (већа од литра), десетаче (буренце од 10 д.), аков (44 оке или 56,32 л.), нови аков (100 л. или 1 Хл. што одговара мери од 78 ока и 50 драма). Постоје у неким винарским и шљиварпа нашим крајевима и данас бурад под именима: петачка (5 акова), двојна (200 л.) и др.

IV ПРЕГЛЕД — КОНТРОЛА РАДА. — Преко зтодних задатака (школских и домаћих) чинити упоређивање поменутих старих мера са данашњим мерама! Уз ово сећати се момената, чланака, књига, прича, пословица, затонетки и др. тде се помиињу старе мере.

Задаци са старим мерама, уз претварање нађених резултата у данашње мере.

=) По неким изворима: бечкна фунта је имала 0.560 Кгр. а бечки лот

1.750 Дгр. тј. 1 Кгр. = 5.71 лота. Бечка фунта имала је 32 лота, а 1 лот 4 квинтла. -

Учитељ 18