Učitelj

400 ет

самим прстима. А кроз овако проведен петични систем на њој самој, олакшало би се ученицима почетно схватање и оне друге половине основних количина што није случај кад је на првој шипци друге боје само једна куглица, на другој само две, на трећој три... а на деветој — девет. Јер овако обојеним куглицама ништа се не добија за јасно запажање количина већих од пет. А на последњој шипци треба да су све куглице једне боје. Она ваља да послужи као прелаз за схватање друге половине основних количина, као делова од целе десетице. Јер по том схватању свих десет куглица чине једну целину. Десет је дакле кад су све куглице. Девет је кад недостаје једна. Осам — кад се изоставе две. Седам кад остану три. Шест — кад нема четири. А пет је половина од свих десет.

3 Кукурузна зрна

Ово средство чини мало већа кутија пуна кукурузних зрна, којима се претстављају јединице. За десетице, стотине и хиљаде припреми се пак довољан број кесица и кеса у којима је ушивено по 10, 100 и 1000 зрна. А оне величином својом јасно одају да ли ће се употребити за предочавање десетица, стотина или хиљада, било кога броја у обиму од 100 до десет хиљада, Само по невољи пак место кукурузних зрна могу се употребити ученици на тај начин што ће највећи од њих претстављати хиљаде, мањи — стотине, још мањи — десетице, а најмањи — јединице. Па иако је овај други начин тренутно врло допадљив, ипак није за свесрдну препоруку понајпре стога што претстављене количине уистини не постоје. Но предност кукурузних зрна зајемчавају и други разлози.

Много је интересантније само сређивање хиљада, стотина, десетица и јединица у неопходно потребни ред, ради јаснога претстављања извесног броја — кад су по среди зрна него ученици. Даље зрнима се несравњено лакше могу претстављати бројни односи при разрешавању стварних задатака особито из множења п делења. Затим, на кесама и кесицама може очигледно да се изведе и прелаз са усменога на писмено рачунање, а ово је управо немогуће изводити на деци. И најпосле, кесама и кесицама лакше се и рукује него например новцима од хартије или каквим било другим средством.

Но већ допиру приговори како је оволика очигледност сувишна кад се има на уму десетичност бројнога система. Зато је веле приговарачи — довољно ако се стварно обради прва стотина. На то одговарамо: за одлично настројену децу алтајских народа довољно је ако се обради како ваља и само прва десетица. Али у словенских народа за ту децу ваља да се има очигледно средство и за другу десетицу; за врлодобру — за целу прву стотину; за добру — и за прву хиљаду, а за слабу — и за свих десет хиљада, ако се хоће сигурно да избегне превремена појава цифара у обуци рачунице и досадашње извргавање рачунања у речи без стварне садржине. ИМ са тих разлога смо за употребу и овога средства.

"=