Učitelj

401

РЕФОРМНИ_ ПОКРЕТ У НАС МИЛОРАД Ж. ПАВЛОВИЋ:

Реформа наше народне просвете

Нове животне погодбе, — које су настале у нашем народу после светског рата, разноврстан сложен социјални живот, неједнак културни развитак појединих крајева наше државе, који се отсева на свима областима социјалне делатности, и, најзад, да-

нашњи услови и потребе духовног развитка нашег народа — избациле су на површину извесне проблеме, који траже своју реализацију. Међу разним проблемима данашњице, нама се чини, да је, с обзиром на духовни развитак и народно духовно јединство, најпрешнији проблем народног просвећивања. Његова важност потенцирана је утицајима савремених педагошких идеја, које иако поникле у иностранству, нису мимоишле ни наше духове ни наше потребе, већ напротив, налазе у њима одјека. Самим тим што су нашле одјека, оне траже и своју примену.

Та тежња за применом нових идеја саобразно новим животним потребама и новим резултатима наука нарочито се показала снажном ових последњих 15 година нашег народног живота. Из ње се и родила идеја реформе наше народне просвете. Идеја је истицана, наглашавана и њена примена захтевана врло често и снажно, али до данас није у дело приведена. Цео овај петнаестогодишњи период, у току кога је мисао-о реформи сазревала, претставља у ствари само једну фазу превирања, истраживања, одмеравања, пречишћавања појмова, кристализације мишљења. Отуда у њему и не видимо никакав систем, никакав план који би био усвојљив и који би де факто довео до извршења просветне реформе.

Данас се ми налазимо у том погледу у много повољнијем положају него пре 15 година. Али ипак ми не сматрамо да би се данас већ могло, онако „на пречац“, приступити рационалном и дефинитивном извршењу ове реформе, већ би се могло и требало приступити с једне стране прибирању и сређивању материјала за коначно извођење реформе и с друге стране припремању потребпог кадра и постепеном увођењу рефорама.

Целокупан тај посао треба ставити у руке једном лицу, које је посвећено у план реформе и које добро познаје намере, потребе и могућности извођења исте. Кад једно лице управља извесним послом, отклоњена је могућност размимоилажења у гледиштима, неслагања и разне супротности друге врсте, које — по правилу — иду на уштрб и самог посла и општих, у овом случају лржавних, интереса.

За успешан преображај наше народне просвете потребно је пре свега имати један план за извођење реформе. Данас ми оскудевамо у плану за тај посао, иако се налазимо у веку планова и система. Код многих народа —- без обзира на њихов културни ступањ и без обзира да ли су они запојени и руковођени конзер-

Учитељ 26