Učitelj

ЕС a lu E

КУЛТУРНА ИСТОРИЈА: Ђуровић д-р Дим. А. С. Пушкин — Учитељ, 465; Матејак А.: Едћет Мијабае — Слјазтк Ј.Р.0., 541; Прокић Д. Драг.: Александар Пушкин — Учит. стража, 49.

ЈУБИЛЕЈИ: L. (užar) F.: Jubilej ustanovileljice pomožne šole v Ljubljani (Anic Lebarjeva) — Slov. učitelj, 118; S. J.: Upravitelj Dragofin Humek — Građ. škola, 266. — Чен. fovariš, 31/2; T Josip Lapajne — ibid. 34/2, Nar. prosvela, 40/3; + Anekcuje Ђурђић — Juyr. crpaxa, 59; Pečnik J.: + Gustav Vodušek — Slov. učitelj, 119.

ECITEPAHTO: Golobič P.: Esperanto v praksi — Slov. učitelj, 120.

ЖЕНСКИ ПОКРЕТ: Милићевић А.: Право жене, сврха и значај његов Учит. стража, 45.

Od. M.

Г) НАСТАВНА СРЕДСТВА

Рачунаљка са словарицом и таблом, конструкција Малише Стефановића.

Имали смо прилике да видимо једно ново наставно средство — рачунаљку са таблом — коју је конструисао један наш вредан и солидан школски радник. Оцењујући практичну вредност овог средства, дошли смо до завључка, да она није само резултат дугогодишњег практичног рада у школи, већ исто тако овбиљног и свестраног теоријаког студирања.

Рачунаљка је конструисана на табли величине једног квадратног метра У средини те табле направљено је 10 Ж 10, односно 100 правоугаоних лежишта ва основицом 0,025 м. и висином 0,25 м. тако да чине једну квадратну површину од 0,25 м. Средином тог квадрата продужена су још по 10 истих лежишта у хоризонталном и вертикалном правцу, чиме је рачунаљка добила, изглед крста. Коцке су величине 0,025 м. Обојено је 30 ком. у шест основних боја, п у по једној боји: 20 белих, 20 црних, 20 зелених, 20 плавих, 20 црвених и 20 жутих, света 150 коцки.

Рад на овој рачунаљки задовољава оба гледишта у методици рачунске наставе: аналитичко, према коме се бројањем долази до бројних претстава и бројних количина и синтетичко, према коме се до тих појмова долази посматрањем ствари стављених у групе. Појимање бројева и извођење рачунских радњи на Стефановићевој рачунаљци врши се уметањем и вађењем коцки из лежишта. Коцке се ређају у водоравном, усправном и косом правцу (захтев аналитичара) и у све врсте бројних слика (захтев синтетичара).

Употреба броја коцки на овој рачунаљци није унапред одређена, већ се ради прибраности дечије пажње употребљује онолики број колики је за дотичну прилику потребан, што код руске рачунаљке и других средстава већ није елучај.

Давање престава и појмова о бројевима и њиховим количинама врши се обично у водоравном (руска рачунаљка) правцу. Међутим код ове рачунаљке то се може постићи у оба правца: водоравном и усправном, што одговара пеихолошкој чињеници да ми ствари сазнајемо у оба правца. Нарочиту олакштицу ће нам пружити Стефановићева рачунаљка приликом давања појма о десетици. У ту сврху стоји нам на расположењу једна шпика у дужини од 0,255 м. са квадратном основицом од 0,025 м. обојена као и коцке и подељена танким линијама на десет једнаких делова. На њој је намештена гвоздена жица, на коју се натура десет пробушених коцки. Натурених десет коцки (јединица) једнаке су са шишком (деветицом). При овој радњи деца стичу јасну и очитледну претставу о десетици преко чула вида, слуха и плипања. И прелаз преко десетице и спајање прве и друте десетице овде се постиже много лакше, боље и сигурније нето код руске рачунаљке. На средини рачунаљке налази се у виду крста двадесет лежишта за коцке у вертикалном и хоризонталном правцу. На шипку — десетицу у вертикалном правцу додаје се једна коцка јединица у хоризонталном правцу (дакле задовољавају се опет оба гледишта: аналитичко и свинтетичко) с десне стране. И тако се добија јасна претстава о броју једанаест, којом се приликом има очигледна слика о десетици и јединици.

Стефановићева рачунаљка исто тако пружа мотућност да се на њој приликом давања појмова о бројевима пишу одмах и цифре (јер је она у исто време и табла) поред коцки, на којима су обрађени бројни појмови.

Читање бројева може се усмено вршити на Стефановићевој рачунаљци до 1,000.000. "о се врши на тај начин, што се коцке ређају у једној линији у усправном правцу, тако да сваки усправни ред има коцке једне боје, а хори-