Učitelj

ЕД

зонтални редови су различно обојени. Да се н. пр. добије очигледна слика, бр. 1284 коцке се наместе овако: у једном реду једна црвена (хиљада), десно од ње две плаве (стотине), затим три зелене (десетице) и четири беле јединице " (1234). Деци је сад јасно где је место јединица и колико их има, затим десетица, стотина и хиљада. Испод редова коцки напише се на рачунаљци (табли) цифра. — Јасно и врло очигледно.

Поимање редних бројева деца ће лакше охватити помоћу Отефановићеве рачунаљке, нето помоћу руске, јер се сваки број може ставити по реду на своје место, које му по вредности припада. Исто тако схватање делова од јединице овде се много боље стиче него код употребе других средстава (јабука, кромпира и др.. На Стефановићевој рачунаљци постоје три коцке подељене на половине, трећине, четвртине. Деца се овде јасно и очигледно уверавају да једно цело има две половине итд.

Извођење рачунских радњи на Стефановићевој рачунаљци потпуно је

омогућено без обзира на то, који се распоред градива и начин обраде усвоји.

У циљу концентрације градива Стефановићева рачунаљка је комбинована, са словарицом и таблом. На горњем делу унутрашње, покретне табле, на којој се налази рачунаљка, направљена је мрежа од 192 квадратна лежишта. Уметањем коцки у ова лежишта стварају се слике штампаних слова. Кад се пак навуче предња, покретна табла, добијају се две табле за рад. Покретна табла је ишшартана са. једне стране водоравним линијама, непокретна табла је ишпартана квадратићима и тачкама у виду квадрата. Она служи за цртање и писмено рачунање. Замерили бисмо Отефановићу на том шпартању. Савремени дидактички захтеви су, да дете од почетка учи писати и пртати без линија.

На доњем делу табле направљене су фијоке за оставу сунђера, креде, коцки, дечијих писанки и цртанки, чиме ово средство у исто време служи и као орман. Враћањем предње табле, орман се аутоматски закључа, те је тако рачунаљка са словарицом и осталим поменутим прибором обезбеђена, да деца. то не кваре или узимају ствари. Кључ држи наставник и отвара, по потреби. Испод табле је дашчица, која се лако извлачи и служи за оставу сунђера и креде. Нотари, на којима стоји ово сретство, леже на куглама, те се цела табла са врло мало напора може кретати куд се хоће.

Стефановићева рачунаљка са таблом и словарицом може изврсно послужити рачунској, букварској и земљописној настави, а затим настави цртања, писања и ручног рада. И ако је само сретство компликовано, рад на њему је једноставан, јасан и очигледан. По нашем дубоком уверењу Стефановићева рачунаљка је у великом преимућству над руском рачунаљком. Добро је смишљена, лепо комбинована, те задовољава сва савремена методска начела рачунске наставе. Верујемо, да ће она знатно олакшати рад наставника при извођењу ове наставе. Једино што би се могло приметити, јесте нешто већа цена. Али крајње је време, да при избору наставних сретстава не игра више никакву удоту њихова цена, већ њихова педагошко-методска вредност. А Отефановићева рачунаљка запста претставља једну вредност и добит за нашу народну школу.

Миодраг В. Матић

Д) ДЕЧЈЕ КЊИГЕ

ГВИДО ТАРТАЉА; ВАРЈАЧА, ЦАРЕВ ДОГЛАВНИК, прича за децу. Илустровали С. Хоџић и Ц. Сокић, Издање књижаре Џелебџић, Београд Карађорђева 61. 1937 г. 80, стр. 48, цена 6 дин. — Познат дечји писац у виду алегорије даје једну успелу друштвену причу за децу, из које се јасно види да су правда и слобода најдрагоценија блага човекова.

ЉУБОМИР БОЖИНОВИЋ: ЗВЕЗДИЦЕ (ПЕСМЕ ЗА ДЕЦУ). Илустровали Ђ. Теодоровић и Н. Дорошки. Издање књижаре Џелебџић, Београд 1937 г. 16), стр. 48, цена 4 дин. — Ова збирка је намењена деци до 8 година и садржи 30 песама лаког стиха, које су подесне за забаву и рецитацију.

СВЕТ. П. НИКОЛИЋ: НАШИ РОДОЉУБИ | КЊ. Илустровано. Издање књижаре Џелебџић, Београд 1937, 8', стр. 92, цена 12 динара. — Држава „не почива само на живима, већ и на духу мртвих". На основу грађе из дела М. Ђ. Милићевића, М. Ненадовића, А. Гавриловића и др. овде су изложене 32 биографије истакнутих људи — родољуба из првог устанка. Подесно средство за завичајну, географску и историску наставу.

ЧАРЛС ДИКЕНС: ДЕТИЊСТВО И МЛАДОСТ ДАВИДА КОПЕРФИЛДА, прерађено за младеж, превод Владислава М. Матовића. Илустровано.