Učitelj

—- Мачићи се састали, играли се, па су се 3 одвојила, јер су се били задовољили игре или заморили. — Шта сад треба да дознамо; Шта треба да радимог Деца одвајају све по једно дрвце и говоре колико остаје док не узму три.

— Мачићи су се опет састали. Колико их је било; Колико су 7 и 3: Саставите дрвца. — После дођу троје деце и покупе их. Ко ће да понови: — Шта би желели да дознатег — По колико је свако дете узело — Израчунајте то! Деца разделе на троје деце по три мачета, тако да сваком даду прво по једно, па по два и најзад по три мачета. Једно ће претећи, те ће треће дете имати четири. — Колико мачића можемо да поделимо, па свако дете да добије по три: Колико су 3 мачета и још 3% — Колико су 6 и још 3: — Колико су 9 и још 1:

— Деца однесу мачиће и оставе их у две корпе тако да је било подједнако у обе корпе. — Ко ће да понови: Шта треба да сазнамо овде Како ћете сазнати колико је било у обе корпе; — Деца ће узети у леву руку десет дрваца, а десном ће на два места спуштати на. клупу све по једно док не поделе свих десет и тада ће видети да је у корпама било по пет. Ово им не треба рећи, већ сама да нађу начин за израчунавање.

— Наместите на једном месту 3 дрвцета, на другом наместите онолико колико треба па да буде 7. Три и још колико јесу 7: Саставите 3 и 4. Колико имате свега: |

— Одузмите од 7 колико треба па да остане 2. Деца одузму ! остаје 6, узму 2 остаје 5 итд. док не остане 2. При оваквом раду говоре у хору.

—- На колико места треба да наместите по 2 па да буде 8: Деца. гласно: на једном месту 2 и на другом 2 јесу 4 итд. — Кад узмете са 4 места по 2 колико ћете имати:

—- Тих 8 дрваца разделите на 2 гомиле. Деца мећу на 2 места све по 1 и говоре у хору: на 2 места по 1 јесу 2, на 2 места по 2 јесу 4, на 2 места по 3 јесу 6 и на 2 места по 4 јесу 8. — Кад 8 динара поделе 2 поколико ће да добију“

Прву десетицу деца морају потпуно савладати, а то ће се постићи што дужим радом очигледним средствима: помоћу рачунаљке, дрваца, зрна, писањем на таблици кружића итд. Кад се постигне успех, а увек и при крају часа рачунати с чистим бројевима:

Про О 25 4'Х %—6- (а ==) 2 је 6 === 3 Х•=6 Ва а Рина а) е = 2 (а 5) ==) #28 =+ 4 -10==5 Пау == (0) 2 — А С“ А-—8 2 9:53. итд

3%4+2%=7 урезана гх2= 6 %:7=4 #4>=9 феб би ЖЕ они == 3 игл