Učitelj

из Лондона јавила је да ће Црвени Крст из Лондона слати пакете заробљеним и интернираним учитељима и они су већ слати од !-У-1918 год.

Кад је рат завршен, удружење је одржало учитељску скупштину, на којој је завршен рад удружења. Претекли новац раздељен је учитељским удружењима у Југославији и то: Београду 2.000 франака, Сарајеву 1.000 франака, Загребу 1.000 Франака, Љубљани 1.500 франака.

Упрва удружења све послове обављала је из почасти-бесплатно. Сва њихова енергија трошила се је да би се живот олакшао заробљеним и интернираним учитељима, као и учитељским породицама у Србији под непријатељем. Заробљеним учитељима Хрватима и Словенцима слате су само књиге, јер они нису ништа друго ни тражили, јер они су били у Француској.

Велика количина књига и листова на француском језику, које су добијене од Француског учитељског удружења, предата је, по повратку у земљу, београдском учитељском удружењу. i

На завршетку овога извештаја првог југословенског учитељског удружења С. Х. С. у Паризу, морамо још и са болом у души констатовати: да до данас ниједна управа учитељског удружења није ни речце на скупштинама проговорила... Ми, ово, сада износимо колико да овај рад: свој своме ван Отаџбине, сачувамо од заборава, који је обављен пре пуних 20 година.

Износећи ово ми са овим радом само потсећамо наше другове сараднике на овоме послу, којима и овом приликом хвала на сарадњи, а садашњим млађим друговима нека је подстрек да и у најтежим приликама несебично раде на класној организацији и братском помагању својих невољних другова.

Учитељско удружење С. Х. С. у Паризу (пре двадесет година) Претседник Грујица Аџемовић, учитељ Благајник Јуца Гмизовићева, учитељица Уредник листа Милан Ст. Недељковић, учитељ

МИЛИЦА Ж. ЦВЕТКОВИЋ проф. Ж. уч. школе у Београду (1887—1932)

Поводом петогодишњице њене смрти

Ових дана, пре пет година (29 новембра 1932) умрла је у санаториуму Голник (Словеначка) одлична школска радница проф. Милица Ж. Цветковић. Умрла је тихо и далеко од својих, у најбољим годинама свога живота, када је својим радом и својом интелигенцијом највише давала и имала тек дати како својој породици и друштву, тако и школи и педагошкој науци.

Милица Цветковић је претстављала једно познато име и једну лепу вредност У школском и педагошком .животу наше земље. Савршена као наставница и васпитач, одличних интелектуалних способности и ретке стручне и методске спреме са врло високим моралним квалитетима, — то све можемо слободно рећи без бојазни да ћемо прећи у чем било границе скромности кад је реч о њој и њеној вредности! —- она се, и поред све своје урођене скромности, почела све више истицати у нашим школским и педагошким круговима као одлична школска радница и врло способан педагошки јавни радник и писац. Из њенога пера су изишли многобројни њени чланци у педагошким листовима и часописима, нарочито у Учитељу, коме је била последњих година свога живота један од најревноснијих сарадника.

i | :