Učitelj

ОСТТЕЈ-УЧИТЕЉ

ПЕДАГОШКО-СОЦИЈАЛНИ ЧАСОПИС ЈУГОСЛ. УЧИТЕЉСКОГ УДРУЖЕЊА ДЕЦЕМБАР 1937 БЕОГРАД Х!Л 18 (52) ГОД. БР. 4

ГЛАВНИ УРЕДНИК МИЛИЋ Р. МАЈСТОРОВИЋ, БОЖЕ ЈАНКОВИЋА БР. 30

Министарство просвете са Онбр. 69.679 од 15-Х-1937 г. препоручило је „Учитељ“ за књижнице народних и учитељских школа као и свима учитељима, забавиљама и ученицима учитељских школа.

УЧИТЕЉЕВА ТЕОРИЈА

ПУРКИЊЕ КАО ФИЗИОЛОГ

Јан Евангелиста Пуркиње родио се 17 децембра 1787 г. у Либоховицама, а умро 29 јула 1869 г. у Прагу. Чехословак Пуркиње има светски значај. (Он је не само знаменити физиолог, фармаколог, антрополог и психолог већ педагог и филозоф. Зато ће се 17 децембра и у нас извести свечана Академија у којој ће бити изнет универзални значај овог генија чехословачког народа, у спомен његове 150 год. рођења. На овој Академији, приређеној у Београду, наша јавност упознаће се са научним заслугама за светску науку овога Чехословака, као што је прошле године Чехословачка јавност узела велико учешће у. прослави великог Србина и Југословена Н. Тесле. Овај чланак је мали прилог за упознавање великих заслуга славног Јана Пуркиње.

Уредник

После битке на Бјелој Гори (1620), Чешка је потпала под немачку власт а чешка интелигенција је била ликвидирана, То је почетак културног сумрака народа, који је до тога времена ишао путем духовнога развића чији је ниво био једнак с осталом Европом. Тек после два века појављују се први јасни знаци регенерације чешке националне самосвести. То је епоха будилаца, у које долази и Јан Евенгелиста Пуркиње, који се родио 1787 год. Али ни одушевљење за природне науке, ни

Був Пурвиње 27-тодишње живљење у Немачкој, где је провео као професор физиологије на Бре-

славском универзетету, није охладило Пуркињево патриотско осећање, Вршећи у туђини своја знаменита открића у области биолошких наука, он ниједног тренутка није заборављао на тужну судбину своје отаџбине, у којој проводи последњих 19 година свога плоднога живота.

Зато се Пуркиње с пуним правом може назвати оцем савремене чешке биологије.