Učitelj

ииннвиниининниннининнеИнииенииР ние 239'

свога аутомобила, други четири точка неке своје играчке, трећи коња са четири ноге, четврти кола са четири точка итд. Нека деца видеће трамвај са четири точка, нека опет четири крила ветрењаче, а нека сто са четири ноге. Свако дете имаће по неку представу с којом ће везати претставу о горњој слици.

Сад још о слици броја три. До сада је та слика била само Снешко Белић и глава његове жене поред њега. Сада може да се слика броја три неком детету учини као троугао, којим ради његов старији брат, гимназијалац. Другоме детету опет учиниће се слика броја три као вешала, која је он гледао у некој својој књизи бајки.

Овде је место да се изведу вежбе ради утврђивања до сада обрађенога градива. Зато ће се рећи деци да своје кружиће поређају у једном низу с лева на десно, па се онда једном каже деци: „Правите Снешка Белића; правите два Снешка Белића!“ „Поставите кружиће у“ један ред, направите три!“ итд.

Десиће се да ће неки од ученика доћи до открића да он може 4 да направи прстом у ваздуху. Кад он то изведе треба му дати прилику да то као „учитељ“ тражи од својих другова да и они исто изведу. При овоме послу наићи ће се на децу која овај посао изводе с великом радошћу. То су моторички типови. Извесно је да ће се наћи деце обдарених цртача — који ће се јавити: „Ја бих знао нацртати 4 на табли!", што ће изазвати јављање и код остале деце: „И ја!" „И ја!" За час па ће деца почети да потежу вежбанке и писаљке и рад ће пуном паром кренути напред. То неће бити само кружићи. То ће бити четири точка под колима, аутомобилом, четири ноге од стола, итд. Дечја активност ићи ће и даље. Међу децом јавиће се и таква који ће позвати другове да се и они постављају као бројне слике. „Мара, Иванка, Мира и Стојанка, поставите се као четири!“ „Петар, Јован као 2!" „Нада, Милош и Марко као 3!' Може и цео разред да образује само тројке, четворке, двојке, и то на команду некога друга. Деца су овде ванредно активна и много веселости чине им пометње неке деце, када се не могу снаћи, да су у једној групи сувишна, да стоје у мањој групи него што је наређено, а особито, ако неко дете остане само и у забуни је да је добро поступило. Ове вежбе изводе се и на дворишту на часу гимнастике а изводе их ученици и у слободно време кад се играју.

Рачунање са 1!

Сав досад изложени материјал смерао је на то да децу научи“ бројати, у дечје бројање да унесе садржај, да развије код деце што тешњу везу између речи и претставе броја до 4 и тако да се створи основа за прво рачунање. То рачунање састојаће се у додавању броја '. Одузимање остаје за доцније. На поприште ступају поново кружићи, који су сада трешње, шљиве, јабуке, чоколаде, писаљке, креде итд..