Učitelj

ЕРЕ ЕНИС и анти павиљоне 481

пројекциони апарат за филмове широке 16 мм а без бојазни да ће се тај формат временом изменити и да ће због тога имати неприлика. Уистини запажа се да је од доношења тог расписа велики број школа купио пројекцисни апарат, Ипак још увек нема онолико школа свој пројекциони апарат колико се то првобитно очекивало. Углавном због тога што у ЧСР још увек немамо довољно подесних школских филмова.

Проблем продукције школских филмова није код нас још решен на повољан начин. Министарство просвете је додуше издало распис о одобравању школских филмова, али се није постарало да се помогне продукција тих филмова, па ни у тој мери као што је случај са производњом забавних филмова за нормалне биоскопе. Чак шта више продукција школских филмова је поскупила откако је издат тај распис, јер ваља урачунати у трошкове производње и таксу за одобрење филма. Очекивања да ће се продукција школских филмова развити тако брзо да ће постати уносно“ предузеће показала су се нетачним. Производња школских филмова“ пије, истина, тако скупа као производња нормалних филмова, али се ипак мора у њу инвестирати знатан обртни капитал. А што је најважније, произведени филм мора бити јевтин да га школе могу позајмити „или још боље да га могу купити. Показало се, наиме, да школе морају имати све важније филмове у своме архиву, ако се желе искористити како ваља сва преимућства школског филма, Приватни произвођачи неће да се упусте у производњу школских филмова, јер ту не постоји могућност неке велике зараде. Према томе су чехословачке ' школе и после издавања поменутог расписа остале углавном упућене на филмове иностране продукције.

На срећу Подмладак чехосл. Црвеног крста у коме је организовано преко 60% свију чсл. школа, схватио је значај школског филма и почео је са његовом производњом и експлоатацијом. Најпре је ПЦК основао завод за позајмљивање школских фалмова и тамо сконцентрисао све подесне туђе школске филмове, а тај свој филмски архив систематски и стално допуњује. Онда је основао филмску секцију која производи нове, оригиналне чехословачке школске филмове. Срећан стицај околности је хтео да први филмови ПЦК причају чехословачкој деци о президенту Ослободиоцу, који је и сам много волео филм. То су филмови „Последње лето ТГТМ" и филм о животу и раду Т. Г. Масарика. Сем тих филмова снимила је филмска секција ПЦК-а и неколико чисто наставних филмова, спрема филм о ЧСР и редовно издаје школски филмски журнал који треба школску омладину да информише о свима важнијим догађајима код куће и на страни. Одељење за позајмљивање филмова даје школама филмове уз ниску режијску таксу, а школе у којима постоји организација ПЦК добијају још нарочити попуст од те таксе. Интерес за филмове је тако жив, да је потребно стално повећавати број филмова и копија.

Учитељ | 31