Učitelj

своје деце, кад с тешком муком скрпе мало мираза за своју кћер, нека је стид и по хиљаду пута стид синове, који увећавају ово свето сирсмаштво, уместо да га олакшају, који крње овај мираз уместо да га повећавају, који у лудо троше плодове овога рада, уместо да их удвоје!

Младић који, да би се задовољио, осуђује своју мајку на оскудицу, своју сестру да буде уседелица, или на какав осредњи брак, такав младић не само да је незахвалан и безбожник, већ је то подлац!"

Д-р Марко Крстић

ПОЈАМ И ГРАНИЦЕ СХВАТАЊА СВЕТА И ЖИВОТА 1

У животу и литератури сретамо се често са изразима: „Хришћанско схватање света и живота", „Материјалистичко гледиште на свет и живот", „Песимистички или оптимистички поглед на свет и живот“, „Малограђанско гледање на свет и живот“, „Идеалистичка слика света и живота“ итд. Тим и таквим изразима се обично обележава било читав један идејни правац једне историјске епохе или једне друштвене групације, било пак читав један идејни свет једнога друштвенога покрета или једне друштвено-географске средине.

Међутим, нас у овом конкретном случају не занима ни проблем ни садржај свих тих разних схватања света и живота као таквих, например, проблем и садржај религијских, политичких, моралних, друштвено-економских и других схватања света и живота. Ми овом приликом хоћемо само да извршимо друштвену и психолошку анализу појма и суштине схватања света и живота као таквога. Хоћемо, дакле, да испитамо друштвене и психолошке корене схватање света и живота уопште.

Шта је, дакле, схватање света и живота уопште, или, што је исто, шта је гледиште на свет и живот као таквог

То је гледиште, схватање или слика једнога човека или пак читаве једне друштвене групе и заједнице људи у вези са светом и животом као целином. А то ће рећи са целином свега онога што постоји за тога човека или ту групу и заједницу људи, што је, дакле, у границама њиховога сазнања, осећања и вољнога живота уопште.

Према томе, схватање света и живота разликује се својим огроМним предметом — светом и животом као природном и друштвеном целином —- од свеколиких других претстава и схватања што их човек или читава једна друштвена група и заједница људи образује и стиче о појединим деловима и предметима тога света и живота.

Само тиме, дабогме, још није сасвим исцрпљен појам схватања света и живота, Јер је схватање света и живота нешто више и шире од

=