Učitelj

езанавивревнонаниениевинти но шеми вани Но ЕНИ ЕРВИН 943

Зато ћемо ми о Змају дати неколико биографских линија, које се могу извући из његова књижевна дела. Уосталом, његови књижевни радови јасно илуструју, живот, психу, судбину, тежње и напоре једног тако вредног и неуморног националног радника као што је он. Сав је његов живот у његовим песмама и ко њих добро проучи створиће себи и јасну слику о Змају као човеку.

Змај је био по својој природи врло скроман. Није се истицао ни у какве веће положаје ни звања, и ако је по својим домаћим везама, по образовању, по своме пореклу, могао доћи до великога положаја у народу. Није он био ни посланик ни градоначелник, ни какав управник, изасланик, нити уопште на каком вишем рангу. Нешто акције развио је као председник ђачке „Преводнице." Места бележника у Новом Саду и управника у Текелијануму напунио је врло брзо као и положај драматурга у позоришту. Сва је његова сујета била у савесном лекарском раду и у буђењу народа песмом и листовима.

Змај је по својим природним особинама и по својим погледима био оличени и крајњи демократа, још од куће, па кроз цео живот. Све што је надувено и напето он је презирао и шибао, био задовољан са врло малим потребама, није полагао ни на какав спољни сјај и блесак, ни на какву форму и остале телесне бриге. Ценио је и уздизао малога човека, обичног грађанина, као и омладину и децу. Народ је волео неизмерно и остао народњак до краја.

Змај није улазио у већу акцију у народу није био никада агресиван. Није се нигде истицао, с малим је био задовољан, волео свој крај и у сеоској тишини најрадије проводио свој одмор.

Али зато је он много, и сувише много према другима, писао и радио за народ — пером и књигом. За онако велика дела, која је дао, ваљало му је имати много времена и присебности, много студије и пажње и много напора да се изради, углача и у свему усаврши његова појезија. |

Зато је морао бити и мање више повучен у себе, да би могао створити и дати оно што је дао.

Он је био и весељак, ведрорасположен, социјалан и духовит, што се види из његових песама, нарочито дечјих и сатира, ода и епиграма.

Био је и сувише несебичан. Поред велике тражње његових песама, поред уређивања неколико листова, богат од куће и као лекар с добром праксом, он је остао цела живота сиромах. Давао је, а није узимао.

Три нарочите особине уздижу Змаја као човека изнад многих и многих његових савременика и чак изнад његова времена. То су његов јак карактер, необуздан и непопустљив у националним питањима. Био је необично смео, а у политичким приликама у оно време и у земљи,