Učitelj

Ако је Данте опевао своју љубав у Беатричи, Петрарка у Лаури, Змај је узбудљиво и не мање достојно опевао и своју велику љубаз — према деци.

И све то чини, да деца, омладина и народ, ти лаки и почетни читаоци, непомућене душе, читају, воле и адаптирају Змаја као нешто што потиче из њихове душе и опет утиче у њу да је испуни,

Тако раде прави народни песници, истински просветитељи малих

_ и нејаких и у томе је сва њихова заслуга, мисионарство, правац који су дали и пут који су утрли за веће и судбоносније животне циљеве.

9. ЧОВЕК.

Ми смо доста говорили о Змају као песнику, као књижевном раднику. Ну да би се знало из каквих је психичких и биолошких извора запљуснута та велика књижевна радња, какви су животни услови ту радњу створили и каква ју је средина помагала или одмагала, потребно је знати и саму личност песникову, његову душевну и уопште индивидуалну формацију — једном речи да би се Змај потпуно разумео, мора се знати какав је он био —- као човек.

Изузев биографских података, које смо напред навели, ми немамо детаљних података за његов интиман, његов ужи лични и породични живот, за његово кретање и рад у друштву, у ужем кругу, на службеном и стручном послу, у јавном животу и на раду у националним и политичким пословима овога времена.

За детаље из његовог интимног живота у горњим правцима знаће искључиво они, који су Змаја лично познавали, с њим се дружили и с њим радили, дакле његови савременици, и друштва, у којима је Змај живео и радио у разним местима свога борављења.

Његов је рад протекао као и живот највише у Војводини и ако његово књижевно дело обухвата и простире се на сав српски народ, Зато и људи и савременици Змајеви из Војводине најбоље и познају његову личност. О њему је, као човеку, дато доста бележака у разним листовима и једно дело те врсте о њему чека доброга и исцрпнога писца.

Највише је о Змају изнето животних ситница и сећања 1933 године о његовој 100-годишњици рођења. Међу онима, који су говорили или писали о Змају, било је доста његових познаника и сарадника. Особито су дали доста црта из живота његова др. Милан Шевић, Јован Максимовић, др. Васа Стајић, Милан Кашанин и други писци. Из тих радова, као и оних, који још дођу, моћи ће се створити јасна Змајева физиономија, његова лична слика.

Ми из Србије не можемо дати тако обилнијих и већих података о њему, јер се он овамо и мало бавио и то у старијим 50-им годинама, када није могао развити никакав већи рад ни живост у кретању.

пада ивсаианно_~