Učitelj

АИ O RU ИЛ

odeljenie iz svega grla pjevalo, jer ie izolacija provedena savršeno. Svako odjeljenje ima zasebnoga učitelja. »Jugoslavi|u« prati, Osim učitelja, zbor od 10 pedagoga osobitih stručnjaka, koji vode tačne beleške o svemu što se radi. Zrakoplovu pripadaju i dva liječnika, te drugo pomoćno osoblje. Ima tu lijepa dvorana u kojoj se nalazi spremište svih obučenih pomogala za ovu diecu. Toliko sam toga odjedamput vidio, pa ću sigurno štogod i zaboraviti. Spavaonicama sigurno da ne fali zraka ni sunca. Nisam vješt da opišem sve one tehničke naprave što mi ih je kapetan pokazao. »Jugoslaviia« može pristajati na svakakvom terenu na kopnu i moru i u planinama. Siećam se ono iz godine 1934 kada jie Casyns sa svojim stratosferskim balonom pristao u Međumurju. »Jugoslavija« ima usavršene naprave za uzlet u stratosferu, pa će naša djeca moći promatrati Primorie iz visine od 20 km. To će biti zemliovidna karta! Ode moia Pečora, Neva, Dvina! Ej, stari smo, moji čiča!

Razgovarao sam s mladim kolegama, koji vode djecu na ovoi zračnoi školi. Sve mladi liudi između 25 i 35 godina, puni spreme i volje za povjeren im rad. Došlo ie do onoga što sam ја uvijek gOVvOrio, da učiteli treba univerzitetsku spremu i evo dočekao sam tu generaciju učitelja. Već ranije razgovarao sam s njima i imao sam uvid u plan i program o izvođenju naučne озпоуе и оуој пеђеskoli školi.

Njihova dieca upoznala su već najužu okolinu škole. Onda čitavu opštinu i srez kastavski, bila su i u Sušaku, te sve predradnije za dalnie upoznavanje i rad u zemliopisu gotove. Sada se prelazi na upoznavanje čitavoga Primorja Savske banovine.

Oko zračne škole »Jugoslavije« sve se užurbalo. Kapetan daie poslednie zapovjedi. Konopi su odvezani i »Jugoslavija« ie počela lagano da se diže sa Grobničkoga polja. Sva su dieca na prozorima »Jugoslavije« i ushićeno pjevaju »Poleti sivi sokole«. Djeca i čitava posada, osim službujućih, veselo nam odmahuju i sve nam više odmiču. Roditeljima pojavila se i po koja suza kod odlaska njihove djece, ali neka, biće im liepša budućnost, nego prošlost roditelia i biće spremniji za život.

Pol sata iza svega ovoga vidjeli smo »Jugolaviju« na modrom našem nebu kako skreće prema Sušaku. Zbogom mlada Jugoslavijo, diečice naša! Radna škola razmahala ie svoja mlada krila.

=

Ponedieljak. Naši mališani neka uživaju, neka stiču, neka doživliu|u i proživljuju, a ia ću nastojati da nagadiam o njihovom putu po Primorju.

Zračna škola zadržaće se u Primorju dva tiedna. U to vrijeme obradiće se svi naučni predmeti što ih nastavna osnova propisuje.

Danas do podna prijeći će »Jugoslavija« čitavo Primorie od Sušaka do Karlobaga. Škola leti danas u visini od 12 km. Djeca promatraju iz te visine oblik obale, oblike kvarnerskih otoka, uspone brda, zalieve. Sve što djeca gledaiu odmah i izrađuju i to u, raznim tehnikama: oblikuju iz ilovače i plastilina, urezuju u vosak, crtaju. Svaki učenik radi zasebno i sam izabire izražainu formu, kojom hoće da prikaže ono što ie video. Kasniie se radovi uspoređuju i to i sa ostalim odjelienjiima koja su sasvim odjeljieno radila. Radnje se uspoređuju, traže se pogrješke, ustanovliuje se koja su ајеса једпако