Učitelj

sliku cijeloga slapa u pravoj veličini, a opet ni kapliice vode ne prsne iz tonfilmskih slapova u dječji rumeni obraz. Prašuma u tonfilmu nema zadaha po vlagi i ne zadaje straha pred urlanjem divljih zvijeri. Priroda sama ie najbolia zemljopisna karta za djecu, jer tu sudjeluju sva njihova osjetila.

Vrlo je važan prelaz od zbiliskoga terena na kartu i to me ie · ponukalo da pokušam obraditi ovaj predmet u budućnosti i to za sedam decenija kasnije od danas, jer mi je »g. Ministar finansija« zabranio za sada izvođenie ovoga plana, kojega malo dalje kanim pred čitaoca iznesti. No držim da godine 2000 neće niko htieti da izvodi moje planove, jer ću ja i moji planovi biti zastarjeli u gOdini 2000.

=

Krasan ie septembarski ponedeljak godine 2000. Veliki školski zepelin »Jugoslavija« čeka privezan na Grobničkom polju. Danas će sva djeca trećih razreda, sviju 10 škola kastavskoga sreza zajedno s svojim učiteljima, poletieti nad Primoriem.

»Jugoslavija« je najnoviji i najmoderniji školski aparat. Ovo je trideseti aparat što ga ie Ministarstvo prosvjete dalo izraditi za naučne svrhe u Kraljevini, a svi ovi aparati namijenjeni su našoj uzdanici, jugoslavenskim đacima osnovnih i srednjih škola. Za ovo 'kratko vrijeme i naša država ne zaostaje ni malo iza zapadnih država Evrope. Otkako je pred 10 godina utanačeno, i gdje su se sve države svečano obvezale na redukciju vojnih snaga na četvrtinu, naša je zemlja utrošila polovincu od tih ušteđevina, na budžetu, u školske zrakoplove.

Dosadašnjim školskim zrakoplovima služilo se samo tako da su daci proboravili na njima po 15 dana u čitavoj školskoi godini i to u prekidima po 2 do 3 dana. S »Jugoslavijom« započeće se opet ijedna novost u našemu školstvu; ovaj aparat biće čitavu godinu na raspoloženju učenicima III razreda osnovne škole. Deset kastavskih škola poslalo je svoje III razrede, svaki razred po 20 učenika ti. svega 200 učenika, da čitavu godinu putuju po svima predjelima Savske banovine. Djeca i učitelji neće se čitave godine vraćati u svoje domicilne škole, a roditelji ove diece obvezali su se da će svoju djecu posjetiti samo prilikom božićnih i uskrsnih praznika i to posjetiće ih tamo gdje se djeca budu nalazila na svome naučnome putu.

| Kako nosim na leđima već 90 godina i penzionirani sam učiteli, to mi neće kolege zamjeriti ako moje prikazivanie ne bude baš sjaino, a i mladi kolege, učitelji, koji su vođe na »Jugoslaviji« oprostiće mi što sam staroga kova, jer i njih čeka oko godine 2050 po Isusu ista sudba kao i mene sada. Pedagogija je živi organizam kojemu treba mnogo svježe krvi, te nikako tai organizam ne miruje i uvijek se sve više usavršuje. ;

Možda mi neće uspjeti ni tačnost opisa same »Jugoslavije«, ali opet molim da me izvinite kao staroga druga. »Jugoslavija« je kolos. Nisam je mijerio, a nije ni potrebno, jer već i sami znate da treba primiti 200 učenika. Ima 10 učionica, 2 veće dvorane, radionice za djecu, kupatila, spavaonice, knjižnicu, kuhinie, kino dvoranu itd. Svako odeljenie s 20 učenika radi zasebno i iz iednoga odelienja ne dopire u drugo ni najmanja buka, pa makar susiedno