Učitelj

примере у писанкама за домаћи рад. Једна је ствар разумети, друга _- радити без помоћи. Други пример: у писанкама за рад у школи деца су уз помоћ учитеља у вези с пређеним градивом израдила неколико примера. За домаћи рад дају се исти примери и два-три нова Решавајући исте примере који су израђени с учитељем у школи, ученик се потсећа како треба радити, а на новим примерима проба своје снаге. Ако деца у прво време после објашњења новог градива могу код куће да израде само четири-пет примера које су решила с учитељем и само два нова, онда даље, са све већим стицањем навика, могу код куће решити осам-девет примера.

Сваки самосталан рад, и онај у школи и онај код куће, учитељ мора брижљиво прегледати и искористити на часу где год је то потребно и могуће. Рекао сам већ да квалитет самосталног рада у многоме зависи од тога какву му важност учитељ придаје и како се односи према њему. Ако,је учитељ тачан, ако пажљиво прегледа сваки задатак, искоришћује“ га на часовима, оцењује — и деца ће бити тачна и уносити у израду задатака максимум воље и знања.

У пракси истакнутих наставника често се може наћи да деца сама проверавају свој рад према тексту или решењу на табли, с уџбеником. То је врло користан вид рада, али он ниуком случају не треба да искључује доцније проверу од стране учитеља, не само рада у разреду, већ и домаћих задатака.

Кад се деци даје самосталан рад у разреду треба водити рачуна да буде довољно задатака не само за средње, већи добре ученике, тј. треба их увек имати „у резерви“ за боље ученике. То такође треба имати у виду при прегледању и нарочито при оцењивању. Већу оцену.заслужује онај ко је марљивије израдио задатак и ко је израдио више. То развија код деце интересовање за самосталан рад.

*

Све ово, разуме се, није ништа ново за искусног наставника, али већина млађих учитеља не познаје у довољној мери методику рада с два разреда, те јој не придаје никакву важност или се према њој односи без довољне и потребне одговорности. Зато самосталан рад у њиховој пракси не даје оне резултате које може дати кад се правилно организује. Једна од најважнијих особина доброг наставника састоји се у томе, што се никада не задовољава постигнутим резултатима, већ увек тежи напред, даљим успесима.

Који се практични закључци намећу из целокупног предњег излагања» — Организовати конференцију учитеља који се одликују радом са два разреда на којој би детаљно изложили своје искуство и још једном показали да је у условима рада с два разреда могуће постићи одличне резултате само кад се тај рад организује и изводи