Učitelj

RWD 07

zava formalno obrazovanje u smislu koncentriranja svijesti oko izvjesnoga područja, kao i radi sticania pregleda, te pribavliania sredstava. Ujedno se time upućuje pogled i prema konačnosti, cilju. Osim toga ima izrađivanje plana i obzirom na građu značenje veoma važnoga radnoga oblika, jer uz navedeno formalno obrazovno značenje, izrađivanje plana samo po sebi pruža prilike i za usvajanje izvjesne građe.

Djeca su predlagala mnogo toga, no niže navedeni red je usvOjen sugestijom s moje strane. Moje sudjelovanje u stvaranju poretka njihovih prijedloga smatram potrebnim, jer djeca na tom stupnju mišljenja još nemaju sposobnosti za samostalno stvaranje nekih sistema, a u obučavanju је potreban sistem (iako ne ukočen) obzirom na psihičku pozadinu usvajanja.

Slobodnim razgovorom utvrđeno je: 1) čitanje pisama koja su stigla iz raznih mjesta Primorske banovine kao odgovor.na naša; 2) pripovijedanie doživljaja onih djevojčica koje su bile u Primorskoj banovini (iz socijalne strukture br. 2 bila ie jedna, iz bi; o :četiri, iz br. 4. jedna, iz br. G jedna i iz br. 7 jedna učenica, svega osam, većinom Žželjezničarske djece); 3) promatranje zbirki sabranih predmeta i slika; 4) razgovaranie o Dalmatincima i dalmatinskim proizvodima u Zagrebu; 5) razgovaranjie o kulturnom filmu iz Primorske banovine te predmetima koje smo vidjeli u Etnografskom i Arheološkom muzeju; 6) promatranje tla; 7) posjet u Prirodopisni muzej; 8) čitanje članaka; 9) posiet Jadranske izložbe; 10) izrađivanje zemljopisne karte; 11) pisanje sastavaka i 12) računanje.

Ova je razdioba rada uvijek prema mogućnosti naznačenim redom i provedena. Otstupalo se је од toga reda onda, ako su za to postojali razlozi, jer neotstupanje u takvom slučaju, značilo bi гођоуапје izvjesnoj artikulacionoi shemi koju su odbijali i napredniji herbartovci, a koje današnja pedagogija napose odbija.

П. Impresiia

Razdioba rada na impresiju i ekspresiju misli se ovdje više u makroartikulacionom smislu, ti. po raščlanjivanju cijeloga obučnoga puta, a ne obučnoga događanja u jednom satu, tako da зе род нпpresijom razumiju svi oni radni oblici, sredstva i nastojanja kojima se dolazi do podataka i utisaka o preduzetoi građi, a pod ekspresijom sve ono, što dijete može iz sebe dati o nekoi građi koju ie doživjelo, shvatilo i usvojilo. Sasvim doslovno povlačenie granice između impresije i ekspresije, više ie stvar logičke analize nego psihičkih činienica, s kojima se ovdje u prvom redu računa.

Impresija je, dakle, na ovom makroartikulacionom stupnju oznaka za niz onih radnih oblika, kojima se pretežno uslovliava prihvatanje novoga za razliku od onih radnih oblika kojima ie Osigurana veća dječja aktivnost i produktivnost, što smo mi obuhvatili izrazom ekspresija.

Nijedna za IV razred propisana zemliopisna jedinica, pa ni Primorska banovina, ne donosi sasvim novih, elementarnih zemljopisnih pojmova, nego znači proširenje prijašnjih koncentričnih krugova. U našem slučaju se to proširivanje vršilo ovim redom: 1 raz. Maksimirsko jezero (neposredna blizina škole), II raz. primorsko selo (kao dio općega kompleksa: selo), II raz. Hrvatsko Primorie.