Učitelj

1 radni oblik: čitanie pisama

Pisma se općenito dočekuju s velikim oduševljenjem. To je važno zbog emocionalne podloge u prihvatanju utisaka. Ovai put stigla su pisma iz Splita, Trogira, Makarske, Korčule i Jelse. Čitaju one učenice kojima se odgovara na njihovo. Pisma ih toliko zanimaju da ih neke po nekoliko puta još čitaju. Svakom pismu bila je priložena fotografija ili prospekt mjesta. To se sprema u razrednu zbirku. Za vrijeme čitanja velika pažnja. Nakon čitanja slobodan razgovor, pitanja i razne primjedbe u kojima dolaze do izražaja razni oblici mišljenja.

2 radni oblik: pripovijedanje doživljaja Dievoičice koje su bile u Primorskoj banovini pripovijedaju svoje doživljaje, opisuju predmete, radove, običaje i dr. U vezi s tim pitanja, razne primjedbe, emocionalni izražaj i sl.

3 radni oblik: razgovaranje na osnovu posrednoga iskustva

Razgovaranje o zanimanju Dalmatinaca u Zagrebu, o dalmatinskim proizvodima i plodovima, o kulturnom filmu: Primorska banovina, o predmetima koje smo vidjeli u Etnografskom i Arheološkom muzeju. Budući za svaku banovinu ne možemo ići posebno u muzeje (ier vremenski nije moguće i jer u novije vrijeme naša tramvaiska uprava ne izdaje za školsku djecu besplatne tramvajske karte do centra, a pješice je predaleko), stoga prema potrebi sjećanjem zahvaćamo predmete koje smo tamo motrili.

4 radni obilk: promatranje zbirke

Naša zbirka sastojala se iz predmeta i slika koie su sakupila djeca. Zbirka slika sastavliena ie iz pisanih razglednica, novinskih izrezaka sa ili bez teksta, prospekata od »Putnika« i sl. Zbirkt predmeta sačinjavale su: školike, morska sol, dalmatinsko ulje i vino, razni plodovi, razno bilie, sardine i dr. Djeca promatraju zbirke i za vrijeme odmora, za vrijeme slobodnoga individualnoga rada kad koja svrši zadani posao i mora čekati dok ga svrše i druge da možemo zajednički dalie. Uz promatranje slijedi slobodan razgovor. Ovaj kao i svaki put iskrsle su oko smještanja zbirke velike poteškoće, tako da to smještanie postaje ozbilinim problemom u okviru novih didaktičkih sredstava kod nas koji čeka na povoljno rješenje.

o radni oblik: posiet u Prirodopisni muzei

Budući smo mi daleko od sviju muzeja, pa i od toga, pregledavamo sva odjeljenia naiedanput, ali se u glavnom koncentriramooko odjeljenja: život u moru. I tu djeca stavljaju pitanja i druge razne primjedbe, a mnoge prave bilješke. Slijedeći dan govorili smo. o muzeju, djeca su pisala sastavak i ilustrirala.

6 radni oblik: promatranje tla

Na velikim zidnim dvo i trodimenzionalnim zemljopisnim kartama motre djeca tlo po grupama, u klupama imaju svaka svoju malu kartu ili po dviie zajedno. Traže se oznake, razlike i sl. Uostalom, zemljopisne karte su za vrijeme svih navedenih radnih oblika bile otvorene na klupi da se prema potrebi potraže razni objekti.