Učitelj

Мр ис 45

РАД 2 РУКОВАЊЕ СА ЗАПУШАЧИМА (ПЛУТОМ) М ПОСУЂЕМ

Припреми: 1) справицу за вађење запушача 2) реторту (боцу) 3) запушаче, 4) стаклене цевчице, 5 справицу за стезање запушача, 6) сврдло, 7) округлу турпију, 8) троугласту турпију (јеге).

1. Огорети запушач и ставити га у реторту.

1. Опипајте и запишите да ли је чврст неогорели запушач.

9, Ставите запушач у јамицу справице за стезање запушача (слика 5) и, окрећући запушач, притежите га на горњој половини справицом за стезање запушача. Да ли је запушач постао мекши.

3. Ставите овај запушач у реторту (боцу). За све време држите реторту у ваздуху. Ако се запушач опире и тешко улази, онда га окрећите (зашрафљујте) а не притискујте, тј. не смете га насилно право гурати. Пазите, да за то време никако не држите реторту на столу.

П. Уметање стаклене цевчице у запушач.

1. Одаберите сврдло исте ширине као што је цевчица, или нешто мало уже.

2. Сврдлом пробушите отвор кроз средину. Ставите у отвор цевчицу. За овај случај цевчица се лако окреће у отвору и лако се притеже, а плута се држи у рукама (на столу). |

3) Ако цевчица климата по отвору, значи да сте узели врло широко сврдло. Цевчица мора постојано и чврсто да стоји у запушачу.

4. Ако цевчица не улази у отвор запушача, значи да је отвор тесан. Може да се прошири округлом турпијом.

В. Игњаћев

(Наставиће се)

ЏПепеета Promifea

ŠEZDESETGODIŠNJICA PROF. MIHAJLA ROSTOHARA

Tiho i skromno proslavio je krajem jula o. g. šezdesetgodišnjicti svoga plodnog života naš zemliak D-r Mihajlo Rostohar, redovni profesor psihologije i filozofije na Masarikovom univerzitetu u Brnu.

Prof. Rostohar rođen je 30 jula 1878 u Bregima krai Krškog (Dravska banovina). Studirao je u Beču (kod Meinonga) i Laipcigu, a habilitirao se u Pragu 1911 g. svojim radom „Teorija' hipotetičkog suda”. Problemu tvorenja sudova posvećen је i niegov rad ,„,O formaci