Učitelj

a

Kad je pod uticajem pokreta za visokoškolsko obrazovanje učiкеца и Čehoslovačkoi otvorena u Brnu Škola visokih pedagoških studija na bazi samopomoći (inicijativom i na trošak učiteljiske organizacije), nalazimo među predavačima i D-ra Rostohara. On toi školi ostaje veran i razvija na njoj veliku i značajnu aktivnost. Kako se u to vreme bavio problemom psihologije čitania, o čemu je na V kongresu u Brnu održao predavanie „Psychologie čteni se zvlaštnim zfetelem k počatečnimu čteni” Psihologija čitania s naročitim obzirom na početno čitanje, izvodio je u vežbaonici i praktične pokušaje sa svojim metodom početnog čitanja o kome |e 1994 g. izdao naročito delo „Psycholgickć zdaklady počatečniho čteni s praktickym n4vodem ke čteni” (Psihološke osnove početnog čitanja sa praktičnim uputstvom za čitanje). Tu je prof. Rostohar sa čisto naučnog terena prešao već na polje pedagoške primene rezultata psihološkog ispitivanja. Živu aktivnost razvijao ie prof. Rostohar ı kao predavač na broinim kursevima za usavršavanje učiteljica materinskih škola (zabavišta) i u broinim člancima zauzimao se za potrebe i pravilno organizovanje tih škola naglašava{iući njihov veliki značal.

Za svoj naučni rad i za rad na jugoslovensko-čehoslovačkoj kuliturnoj uzajamnosti odlikuvan ie prof. Rostohar ordenom Sv. Save II! reda.

Šteta što prilikom osnivanja slovenačkog univerziteta (Univerza Kralia Aleksandra I u Ljubljani) nije uspelo prof. Rostohara pridobiti da dodje u svoju domovinu i posluži joi svojim bogatim iskustvom. To je svakako neocenjiv gubitak za našu mladu psihološku nauku. Ali ovu melanholičnu disonancu ublužava donekle misao da prof. Rostohar živi i radi u bratskoi sredini, da je svoj život i svoje sposobnosti posvetio bratskome čehoslovačkom narodu koji ga |e umeo prihvatiti i pružiti mu uslove za rad.

Jubilarcu želimo da u novu deceniju svog života udje s punim naponom snage i sa onom radnom evergijom kojia mu је svoistvena pa da nastavi uspešno svoje životno delo i obogati slovensku nauku još kojim dragocenim рговот. Ма тпогаја!

F. Maslić

Полемика

„ОДГОВОР Д-Р ВОЈ. Р. МЛАДЕНОВИЋУ“

У „Учитељу“, бр. 9—10, св. мај—јуни 1938, стр. 570—576, отштампан је под горњим натписом чланак г. Милоша Р. Милошевића, у коме писац износи многе неистине о мени и мојем раду. Како је уредништво „Учитеља“ на почетку самог написа изјавило да „закључује полемику између г. г. Младеновића и Милошевића“, приморан сам да се користим Законом о штампи ради исправке изнетих очигледних и намерних неистина, прелазећи преко других нетачности с научног гледишта и преко ружног и увредљивог начина писања. Зато на основу чл. 26 и 27 Закона о штампи молим уредништво да објави ову ·-исправку: