Učitelj

вино 07

РВАСЕВ РЕЕЗЗБЕ О КЊИЗИ ДРУГАРСТВО КОД СЕОСКЕ МЛАДЕЖИ од др. Слободана Поповића и сарадника

Угледан лист Ргасег Ргеззе, у броју од 8 јануара о. г. (с. 8) доноси критички приказ збирке Другарство код сеоске младежи од др. Слободана Поповића и сарадника (Збирка студија је отштампана из „Учитеља“), под насловом Ка социјалној психологији српског села.

„Својим ранијим темељним радовима из области психологије сеоске младежи у Србији (Прилози писологији сеоске младежи, 1931; Душевни живот сеоске младежи, 1932; Прилози психологији сеоских младића, 1986) београдски психолог и професор на Вишој педагошкој школи Др. Слобо“ дан Поповић је додао ново интересантно специјално испитивање о односима другарства међу српском сеоском младежи од 10—14 година и младиБима од 14—17 година (Другарство код сеоске младежи, Београд 1987, 8'%, стр. 90). Књига претставља збирку низа социјално-психолошког материјала којој је Др. Слоб. Поповић дао увод и коју је према јединственим гледиштима обрадио и уредио. Материјал су прикупили 1933——1934 учитељи сеоских основних школа из долине Мораве (околине Ниша, Алексинца, Крушевца, Трстеника). Појединачне студије које су дали сарадници, пружају обиље опажања и тврђења која необично дају потстреке и која су савесно обрађена. На основу њих Др. Поповић у свом закључку истиче четири основна типа узрока другарства код више од 100 испитаних младића: тип везан за земљу и традицију, код кога је најбоље развијена свест о другарству и социјалном алтруизму; неразвијен тип, код кога је осећање другарства ограничено на најближе; практичан тип с краткотрајним и на матгријалној користи заснованим односима другарства; духовни, који тежи за вишим образовањем и често иде заједно с типом везаним за традицију. Релативну честоћу таквих типова другарства који се укрштају нарочито истиче Др. Поповић на крају и наглашава њихову важност за социјално и економско напредовање српског села.“

УЧИТЕЉИ И „ВИТЕЗИ СЛОБОДЕ“

Почетком месеца новембра излази из штамне велико дело „Витези слободе“, које је написао наш одлични новинар г. Милан Шантић.

То ће бити књига докумената из наше скоре прошлости, и из ње ће се најбоље видети шта је наш мали човек, наш вредни сељак жртвовао за слободу и јединство народа и земље.

Учитељи су увек ишли упоредо са својим народом. У овој књизи се на дирљив али реалистички начин описују и њихове жртве и њихова јунаштва.

Колико је нама већ познато, књига „Витези слободе“ писана је лаким стилом, са много љубави и топлине, па ће претстављати један диван прилог нашој књижевности и историји у беспутној данашњици.

Поред „Трилогије“ од Стеве Јаковљевића, „Докумената о учитељима“, које је издало Југ. учит. удружење, „Учитељ - ратник“ од М. Недељковића, „Споменица“ књ. 1 и Џ у издању повереништва Београд — „Витези слободе“ треба да постане једна од ретких књига, које се стално читају и које стално надахњују учитеље. Ми топло препоручујемо својим читаоцима да се претплате на дело „Витези слободе“.