Učitelj

2 наиве ЕН а иритације летели тестира

у школу ради читања и показивања, асоцијација речи са делима, предметима и сликама, способност правилног покрета очију, разлике и препознавања облика, разликовање сличних звукова и гласова, способност изражавања и саопштавања идеја усмено, поседовање довољног броја речи, схватање говорних израза и саопштења других, способност праћења тока мисли другога, предвиђања онога што долази итд. Паметан ће учитељ сачекати док се појаве ови знаци и тек тада ће почети без журбе са учењем читања.

Како деца учествују у дискусији и изналажењу ствари, у раду настају многа питања на која треба одговорити како би се на тај начин задовољила потреба дечја за разна обавештења а учитељ треба све ово да предвиди. Треба да се искористи свака прилика која макар нешто доприноси читању. За ово су врло згодне информативне слике о којима деца могу дискутовати и стављати питања, слике које дају радост у односу према дечијим интересима са описним реченицама испод њих — само да су лако приступачне деци, затим су потребне привлачне сликовнице као и прости материјал за читање са којим дечјим часописом. Могу се још употребити знакови са више од једног слова и етикете, затим имена деце на њихоВим стварима, столицама, натписи над књигама итд. Први материјал за читање може бити кратка реченица која описује слику или што друго. Реченица треба да буде у односу према некоме делу, у односу према некоме делу почетних активности деце у којима < заинтересована —- затим на ову треба надовезати поједине реченице или мале групе реченица које се односе на дечије активности или школске догађаје.

Почетно читање оснива се дакле на дечијим интересима и активности. За почетно читање треба да деца изаберу из својих интереса и активности приче које сачињавају припремни рад. Направи се листа прича из читанака које су узете из дечијег искуства и што децу интересује а служи да руководи и заповеда у раду претшколског доба. При овом претшколском периоду настоји се: 1) развити жељу да науче читати; 2) употребити материјал из дечијег искуства и интереса; 3) саградити асоцијације штампаних симбола како дете напредује у своме речнику; 4) осигурати правилан изговор; 9) створити добре навике одмах у почетку читања; 6) охрабрити децу да се лако изражавају и употребљују књижевни језик; 7) дати деци што богатије искуство тако да се код њих развије правилан однос према читању.

Чим се почне радити на овај начин долазе деца у међусобни пријатељски однос заједнице или групе, где се увек разговара и договара шта треба радити и на тај се начин одмах развија интетерес, деца са усхићењем пристају на рад. Одмах се чују повици