Učitelj

Узели смо као најтачнији одговор овај: Да су зуби чврсти делови човечјег тела, који се налазе усађени у доњој и горњој вилици.

Кад сам упитао децу, зашто мало дете сиса. Добио сам тачан одговор, да дете не може да једе јер нема зуба. У овом разговору учествовало је много ученика, нарочито они који имају малу браћу или сестре. Једна ученица наводи како њен мали брат ма да нема зуба, хоће све у уста да стави. Други наводи како његов брат сиса прст. Трећи како његова сестрица ставља хаљиницу у уста и као да је жваће. Једна девојчица описује овако: Мој брат има 7 месеци, стално плаче и сви смо се забринули. Брат је имао и температуру па смо звали доктора. Чика доктор је казао да дете добија зубе. После два дана моме брату у доњој вилици помолио се зуб, па је престао да плаче. Сви смо се обрадовали и загледали у његов зубић. Кад је ова девојчица испричала случај са њеним братом, друга је испричала да је њена сестрица добила први зуб кад јој је било 6 месеци. Из овога смо утврдили да дете може да добија прве зубе кад напуни 6, 7 или 8 месеца. Нека ово сви запишу у своје белешке. До краја друге године дете добија свега 20 зуба.

Да ли ови зуби остају сталног ИМ на ово питање јавља се више ђака. Сви они лепо причају како стално ваде зуб по зуб. Тако један ђак прича како је опазио да му се зуб клати, па је јавио мами. Мама је исти зуб пробала да извади али се није дао лако извадити. Тек после 3 дана, мама му је извадила зуб. Тада сам се уплашио, вели малишан, да ћу остати крезуб, али мама ме је уверила да ће нићи други зуб, и ево — показује нови зуб.

Једна ученица признаје да је крила од маме, кад је опазила. да јој се зуб клати. То сам скупо платила, јер ми је поред овога зуба никао и нови, те су ме морали водити лекару, да извади први зуб.

О растењу и испадању зуба код деце, ученици причају са прецизношћу, пошто све те промене на себи виде и памте, сем ницања првих зуба (јер су били сувише мали).

Из целог разговора уверили смо се да дете почев од 6 месеца добија зубе тако да их у 7 години има 20. Од 7 године зуби почињу испадати. Стога запишемо: „Првих 20 зуба које дете добија до 7 године зову се млечњаци“. Млечњаци се зову и зато, што дете до 7 године једе највише млечну и лакшу храну па му не требају јаки зуби.

Да ли одрастао човек има 20 зуба Показана слика или вилица (ако је има) биће јасна, да деца виде и увере се, како одрастао. човек има више од 20 зуба а различитих, по облику и по радњи.

Да би се извео оглед о једењу, унапред се каже деци да за овај час имају парче хлеба. Па кад им се каже да узму један залогај и жваћу, увериће се да предњим зубима ситне залогај или како се то каже сецкају. Стога се и зову секутићи. Секутићи су напред. Остали се зову: очњаци: зато што су у правој линији испод очију. Кутњаци: што су у куту. Запишемо. Одрастао човек има 32 зуба усађена у доњу и горњу вилицу.

|