Učitelj

Све ово треба поновити са децом, пустити њих да се они сами испитају, допуњују и да налазе грешке, које су њихов друг или другарица учинили.

О зубима не треба нарочитих наставних средстава, јер се јасно виде код сваког.

Овде се даје могућност да деца цртају зуб па чак и њихове делове: корен, врат и круница.

Врло важно је напоменути да се зуби морају чувати од промаје и тврдих предмета, јер се они кваре. Показана слика како дете пере зубе, довољна је да ће сваки ђак казати да зубе треба редовно прати да се не би од западнуте хране кварили.

Пау

Кад смо зубима иситнили залогај, можемо ли га одмах прогутатир Пробајте. Кад можете прогутати залогајр

На постављено питање настаје дискусија. Од разних добијених одговора деца се увере да морају не само да исецкају зубима залогај, већ и да га жваћу.

Шта нам помаже да сажваћемо залогајр

М на ово питање одговорила је већина тачно. Тако једни наводе да језиком преврћемо храну, да нам за жвакање помажу непци. Али кад упитамо од чега је сажвакана храна постала влажна, ретко се дешава да је одговор тачан. Стога им објаснимо: У устима има више жлезда које помажу жвакање, али да би сажвакан залогај боље иситнили и лакше прогутали, помажу пљувачне жлезде које дају пљувачку. Пљувачка се измеша са залогајем те се направи каша. Кад је све готово, ми залогај прогутамо и он из уста пролази даље кроз једну круту цев звану једњак. Показати слику где се види једњак и душник, и објаснити им: и ако се душник налази испред једњака, кад ми прогутамо залога;, душник се затвара. Деси се да у душник западне мрва или кап воде, онда се човек загрцне. Ако у дужник западне већи део хране, може човек да настрада.

Затим показати на слици, да залогај из једњака улази у једну кожасту кесу, која се зове желудац.

Неће бити претерано ако се покаже желудац од неке животиње. Ту ће боље него на слици видети и једњак и желудац и ситну сажвакану храну. Описати у коме се делу тела налази желудаци у коме положају је код човека.

Да би се деци јасније показало варење хране у желуцу изврши се овај оглед. У један суд стави се парче меса. Када се преко меса поспе раствор камене соде, месо ће се распасти и претворити у кашу.

Кад се то сврши, напоменути да и у желуцу има сокова који храну још више ситне и растварају. Ако је храна масна, ту маст раствара зелени сок. Показан, деца познају да је то жуч и долазе до уверења колику важност он има. Истаћи да се овде храна вари као у неком лонцу јело. На слици, а још боље показан природан желудац, види се да је он у вези са танким цревима, а ова везана за дебело црево. КЕН

196