Učitelj

Кад поставимо питање: Шта ће бити са храном у желуцуг Свима је јасно да се та храна креће из желуца у танка црева, јер то јасно показује и слика и природан желудац.

Наставник објашњава да се довршење варења хране изврши у танким цревима опет помоћу сокова, па добра храна одлази да се од ње створи крв а непотребна пролази кроз дебело и право црево напоље као ђубре (измет).

Када смо завршили описивање настаје да сва деца опишу речима у својим белешкама: Шта бива са залогајем хлеба: све што се може нацртати, тражити од њих да нацртају или прикупе све, нарочито слике, из којих се виде ови делови који врше варење хране.

О зубима препоручујем да се наставници обрате фабрици пасте: хлородонт, која ће на захтев послати мапе, врло додре за развој и чување зуба како код одраслих тако и код деце.

Закључак: Храном се човек оспособљава да може телесно да живи, да ради. Нема ли хране, гладан човек је неспособан за рад а често глад изазива смрт. Храна помаже да тело расте, да се развија и напредује.

Да се храна добро вари треба шетати, радити, јер леност чини да се храна не вари.

Пословица: „Снага на уста улази“. Добра храна даје снагу.

Нега органа за варење:

Питања: 1) Како чувамо зубе»2

2) Шта треба да радимо са кварним зубима»

3) Да ли је добро узимати оловку у уста»

4) Када и колико пута треба јести»

5) Сме ли човек узети више хране него што треба.

6) Шта нам може учинити хладна вода и покварена храна итд.

Сва ова питања сами ђаци расправљају а наставник ће их само допунити или помоћи. Ова питања могу се дати за обраду као писмени састав, у којима поред описа уносе и примере доживљеног или су имали прилике да чују па чак и да прочитају из новина. Стога је препоручљиво да се сличне ствари штампане у новинама исеку и доносе у разред: ради вођења разговора и дискусије.

Властимир М. Бугариновић

М Прилози југословенској Педагошкој библиографији

Допуне |! Педагогија

1640 Аџић, Сретен М.: Југословенска национална школа. Споменица једне учит. генерације. стр. 1—16.

1641 Анђелковић— Чубриловић, Радунка: Је ли омладини потребан

' идеализам. Б., 1935, 120, 31. Библ. „Заједница дома и школе“ 1 женске гимназије у Бру