Učitelj

тар. Са друге стране та табла ишпартана је на сто квадратних десиметара, а један десиметар на сто квадратних сантиметара. До сада смо са великим тешкоћама успевали, да докажемо деци каква је мера квадратни метар, колико садржи квадратних десиметара, сантиметара и др. а сада ће се тај успех лако постићи са овом таблом, јер ће деца очигледно видети, лакше схватити и трајно запамтити величину и облик квадратног метра и његових делова.

6) Настави народног језика, што ће се на једној табли вршити илустровање обрађене јединице, и на другој писати имена и др. што захтева добра обрада. У комбинованим одељењима, на једној табли се ради рачун, а са друге ђаци преписују, или појединачно пишу на табли, оно што им је задато.

в) Почетној стварној настави користиће у показивању шест основних боја, прављењу „кућа“ и др. од коцки итд.

г) Земљописној настави у томе, што се географске карте цртају на једној табли, а на другој записују имена: вароши, река, планина итд. или потребни закључци из предавања.

д) Историјској настави у илустровању објеката, догађаја, личности, разноврсног оружја итд. — и записивања важнијих ствари на другој табли.

ђ) Настави цртања што се у делу „словарица“ могу састављати разноврсне слике, шаре у шест боја, нарочито у духу народних мотива, и то служи деци као преглед за цртање и

е) Ручном раду као и настави цртања и још у прављењу појединих објеката са коцкама и у разним бојама, што служе као модели деци за израду, помоћу шарене хартије, бојица и др. материјала.

ш Опис наставног средства

У својим досадашњим излагањима ми смо давали и површан опис наставног средства.

Састоји се из једног ормана, дужине 1,50 м. ширине 0,15 м. и висине 1,30 м. Орман се навуче на два ногара, који су спојени попречном даском, и тако дају апсолутну стабилност целој ствари. У орману је обешена трећа табла, на којој је с једне стране рачунаљка и словарица, а на другој квадратни метар. Орман је на ногарима подигнут за 0,62 м., те је целокупна висина 2 м.

Са овим наставним средством може се радити једновремено у две учионице. Скине се унутарња табла и са њом ради рачуну Ги П разреду, а на табли остали предмети у Ш и ТУ разреду. Ове услове испуњава без обзира како су подељена одељења и разреди.

Као табла може да послужи и у свима вишим школама, много боље него табле које се данас употребљавају. При употреби у гимназијама, учитељским и др. школама може се изоставити унутрашња табла (рачунаљка са словарицом) и била би знатно јевтинија.

Остаје нам да испунимо још један тежак задатак, који се састоји у образложењу: да ли конструкција нашег комбинованог на-

бе

ДА а ва о о = ——

Ј . [ о то | чаша