Učitelj

21 8 везира чигенеенел лице навео уверава "невине ел денеенниниенре зерервиеаитерииненеречинни ти пене тирестЕттЕ >

Да би сцена била интересантнија, а она се раније спрема 3—' дана;. уноси се више говора међу радницима па и шале. Шта ћемо да радимо са 'овом десетицом што је остала» Један из шале вели да је: пресечемо на 4 дела, други веми, мани се шале него иди па је про» мени негде у радњи. Један од радника одлази у мењачницу;. учтивопоздравља мењача и моли да му размени десетицу у динаре. Пошто је разменио и добио 10 динара, саставља са осталих 6 динара: и: дели

"сваком 4 дин.

Сад један предложи да сваки пребројт своје гомиле: што; и:

"учине, и увере се да је сваки од њих добио по 214 динара.

Прелаз на писмено решавање истог задатка

Наставник пита све ученике у разреду, да ли би могли пиксмено израчунати поделу зараде ова 4 радника, Пошто ђаци одобре;. наставник задаје поново свима да поделе 856 на 4.

После извесног времена јавља се неколико ђака који су израдили задатак. Од ових наставник каже једном да тај исти задатак: ради на табли.

Ђак поставља задатак на табли 856 :4 = Пре него што почне: рад наставник упозори овога ђака, да дели оним редом као што су и радници делили. Пошто је добио овакве инструкције ђак се: обраћа радницима и пита их.

Колико сте имали новца да поделите»

Један радник одговара 856 дин.

Ђак: напише на табли 856 : 4 и покаже, ето и ја ћу БИ 856 на 4.

А шта сте ви прво делили пита ђак раднике»

Радник: Ми смо делили прво стотине.

Ђак: М ја ћу делити прво стотине и ради. 856 :4 = 2 речима: 4 у осам налази се 2 пута, јер је 2 Х 4=8.

Пошто је готов пита раднике, колико је сваки од вас добио

стотина 2 Радник: Кад смо поделили, сваки је добио по две стотине. Ђак: Добро и код мене кад су подељене стотине на 4 изашло је две. Затим пита раднике, шта сте после делили >

Радник: Делили смо 5 десетица.

Ђак: М ја ћу делити 5 десетица. 856 -4==21 == 5

1 (На овај начин отпало је старинско „спустим“, јер се уствари не може ништа спуштати при писању.) ! Ђак пита радника: Колико је сваки од вас добио десетица. Радник: Сваки је добио по једну десетицу и једна нам је десетица остала.

Ђак: М ја сам добио једну десетицу и једна ми је « остала неподељена, Шта сте урадили са том десетицом што вам је остала.

на _„к __љо ак ____--н сисава дата ~ = __алоа о_____. _г_--

=—= == = о Зи: